Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επαφές στη Βραζιλία για τις «μπίζνες» των μονοπωλίων

Από τις επαφές του Κ. Ησυχου στη Βραζιλία

ΥΠΕΘΑ

Από τις επαφές του Κ. Ησυχου στη Βραζιλία
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Κ. Ησυχου, στη Βραζιλία, στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να αναπτύξει η κυβέρνηση, κάνοντας ανοίγματα σε μια σειρά καπιταλιστικά κέντρα, χωρίς να αμφισβητεί βέβαια τη στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα. Παραπέρα, τα ανοίγματα αυτά έρχονται να ικανοποιήσουν αποκλειστικά ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, εξασφαλίζοντάς του πρόσβαση σε νέες αγορές, νέα πεδία κερδοφορίας σε τομείς όπως η Ενέργεια και τα εξοπλιστικά.

Σε αυτήν τη βάση, ο Κ. Ησυχος επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, όπου είχε συνάντηση με τον σύμβουλο για εξωτερικές υποθέσεις της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, Μ. Α. Γκαρσία. Οπως ανακοινώθηκε, «υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολύ σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τον νέο πολυπολικό κόσμο που έχει αναδειχθεί, τον σημαντικό ρόλο της Βραζιλίας σε αυτό το παγκόσμιο σκηνικό αλλά και τον ρόλο της στο πλαίσιο της ομάδας χωρών BRICS. Συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων σε πολλαπλά επίπεδα, όπως πολιτικά, αμυντικά, ενεργειακά, οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και εμπορικά».

Επίσης, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχυνθεί η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Μπραζίλια, καθώς και η επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής τεχνική ενημέρωση για τον επερχόμενο διαγωνισμό υδρογονανθράκων που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και την πιθανή συμμετοχή της PETROBRAS».

Από το υπουργείο διαχέεται επίσης ότι η βραζιλιάνικη πλευρά επεσήμανε «τον θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με την πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική που σε αυτήν τη φάση ξεδιπλώνεται. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με την Βραζιλία αλλά και με την ομάδα χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική)».

Συμφωνήθηκε, τέλος, οι πρέσβεις στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, να εντατικοποιήσουν τις επαφές, το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρώτο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας και συμφωνίας των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ