Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Δεν δίνει λύση στο πρόβλημα

Με την ψήφιση και επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών «τύπου Γ». Το νομοσχέδιο έχει υπερψηφιστεί επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κατά έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, επικεντρώνοντας όλη την κριτική τους σε διατάξεις τις οποίες έχουν χαρακτηρίσει «φωτογραφικές» όσον αφορά τον Σ. Ξηρό και συγγενικά του πρόσωπα. Κατά έχει ψηφίσει και το Ποτάμι, ενώ η ΧΑ έχει ψηφίσει «παρών».

Το ΚΚΕ έχει ψηφίσει «παρών» επί της αρχής ξεκαθαρίζοντας ότι παρά τις ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις που περιέχει, όπως είναι η κατάργηση των φυλακών «τύπου Γ», ωστόσο κινείται στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την τεχνητή αποσυμφόρηση και εκτόνωση των φυλακών.

Κατά τη χτεσινή του τοποθέτηση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, ανέφερε ότι η συμφόρηση των φυλακών, για την οποία ακόμα και αυτά τα κοντόφθαλμα μέτρα που παίρνονται απλά ανακυκλώνουν το πρόβλημα, δεν είναι αποτέλεσμα μεγάλου ελλείμματος νομοθεσίας και θεσμών στο σωφρονιστικό δίκαιο της χώρας. «Θυμίζω ότι ο Σωφρονιστικός Κώδικας του 1999 ήταν ένας Σωφρονιστικός Κώδικας που ήταν και προοδευτικός, αλλά περιείχε και σε πάρα πολλά σημεία πρωτοποριακούς θεσμούς. Ομως, το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιγράφουν όλοι, μια τραγική κατάσταση στις φυλακές. Και αυτό γιατί υπάρχει έλλειμμα πόρων, γιατί υπάρχει έλλειμμα δομών, γιατί υπάρχει έλλειμμα προσωπικού, γιατί υπάρχει ένα τέτοιο έλλειμμα που ακόμα και προοδευτικούς, πρωτοποριακούς ή καινοτόμους θεσμούς τους καθιστά ανενεργούς. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μας, το βασικό, το ουσιώδες πρόβλημα του σωφρονιστικού συστήματος.

Αν, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν, θα επέτρεπε στα μεμονωμένα άτομα - βεβαίως, ξέρετε την αντίληψή μας, δηλαδή ότι εμείς δεν θεωρούμε ότι στο πλαίσιο αυτής της σάπιας κοινωνίας μπορεί να αντιμετωπιστεί το έγκλημα - και να σωθούν και να αναμορφωθούν και να επανενταχθούν. Ομως, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν δομές, μέτρα αναμόρφωσης, κονδύλια, πόροι και πάει λέγοντας».

«Σ' αυτά τα ζητήματα το νομοσχέδιο δεν δίνει καμία λύση, γιατί η κυβέρνηση παραμένει δέσμια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και προσαρμογής, παραμένει δέσμια των συμφωνιών και των δεσμεύσεων με τους εταίρους, παραμένει δέσμια της λογικής ότι πρέπει να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ελληνικός λαός και, άρα, πρέπει να κοπούν κοινωνικές ανάγκες, όπως είναι οι ανάγκες του σωφρονιστικού συστήματος. Γι' αυτό τον λόγο το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις».

Ανέφερε χαρακτηριστικά τις διατάξεις που αφορούν τους ανήλικους δράστες, οι οποίες παρά το γεγονός ότι είναι θετικές όσον αφορά την αύξηση του ορίου ηλικίας της ποινικής υπευθυνότητας από τα 13 στα 15 έτη, ωστόσο δεν προγραμματίζεται καμία δομή, υπηρεσία, προστασία και μέριμνα για την επανένταξη των ανήλικων δραστών.

Αλλο παράδειγμα είναι το άρθρο 10 που αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις φυλακές. «Ποια είναι η φροντίδα της κυβέρνησης για την τόσο αναγκαία ικανοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις φυλακές; Οι είκοσι νοσηλευτές! Και αυτό τη στιγμή που προσλαμβάνονται 340 άτομα στη φρούρηση και άλλα 160 στη φύλαξη», χωρίς να σημαίνει ότι και αυτοί δεν είναι αναγκαίοι.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το άρθρο 6, το οποίο προβλέπει ότι κρατούμενοι - και μάλιστα με έκτακτα μέτρα - που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για σοβαρά εγκλήματα με την έκτιση του 1/3 της ποινής θα μπορούν να αποφυλακίζονται. Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ σε τέτοιες διατάξεις έκτακτων μέτρων ψήφιζε «παρών». «Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουμε "κατά" εξαιτίας αυτής της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα τέτοιοι εγκληματίες να μπορούν να βγαίνουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ