Κυριακή 19 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΔΝΤ
Ζητούν «ευελιξία» σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε προχτές την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο.

Παίρνοντας «πάσα» από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο Μπ. Ομπάμα τόνισε: «Ο Ματέο έχει δίκιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Οι Ελληνες πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας».

Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, ο κεντροαριστερός Μ. Ρέντσι φρόντισε, στην ίδια συνέντευξη, να δώσει το «καλό παράδειγμα» λέγοντας ότι η Ιταλία διαθέτει πλέον μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες...

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ομπάμα και Ρέντσι έχουν αναγορευτεί από τη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ως οι «φίλιες» δυνάμεις τους...

Ισχυρές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζ. Λιου, στον Γ. Βαρουφάκη στο πλαίσιο της συνάντησής τους, προχτές, Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λιου αξιώνει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δυσμενή θέση, προειδοποίησε η αμερικανική πλευρά, διαμηνύοντας παράλληλα πως χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα, η αβεβαιότητα θα πλήξει όχι μόνο την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Αντεργατικές μεταρρυθμίσεις

Την έντονη ανησυχία τους για το ελληνικό ζήτημα, με αιχμή την πορεία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, εκφράζουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed). «Eίναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος του σοκ που μπορεί να προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ», σημείωσε κορυφαίος αξιωματούχος της Fed.

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η καθυστέρηση της αποπληρωμής των ελληνικών δόσεων δεν «συνιστά δίκαιη επιλογή» για μία αναπτυγμένη οικονομία. Η ίδια έθεσε την αντιλαϊκή ατζέντα της υπό εκκόλαψη συμφωνίας τονίζοντας:

1. «Σε βάθος μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, γιατί το ασφαλιστικό σύστημα στην παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε στο πλαίσιο σεμιναρίου κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ επίσης στην Ουάσιγκτον.

2. Μία δεύτερη μεταρρύθμιση «θα αγγίξει το φορολογικό σύστημα και την απαραίτητη ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών, την αποτελεσματικότητα των φορολογικών εισπράξεων».

3. «Είναι σαφές ότι οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε βάθος επίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ