Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Διαβεβαιώσεις για συμμετοχή στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα»

Η «εμβάθυνση των κοινών προσπαθειών εναντίον της τρομοκρατίας», για την οποία μίλησαν Κοτζιάς και Κέρι, «φωτογραφίζει» τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή

Ως «φίλοι» που «εργάζονται μαζί για τη δημοκρατία και την ειρήνη» (!) τα είπανε Κοτζιάς και Κέρι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Associated Press

Ως «φίλοι» που «εργάζονται μαζί για τη δημοκρατία και την ειρήνη» (!) τα είπανε Κοτζιάς και Κέρι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...
Διαβεβαιώσεις περί συμμετοχής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον «αγώνα» που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενάντια στην «τρομοκρατία» παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στη συνάντησή τους αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον. Συμμετοχή που αφορά και την εξαπόλυση νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση, με άξονα και τη λεγόμενη «ενεργειακή διπλωματία», εμπλέκει το λαό ακόμα βαθύτερα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, προς χάριν της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ντόπιου κεφαλαίου.

ΝΑΤΟ, τρομοκρατία, αναδιαρθρώσεις

Ο ίδιος ο Τζ. Κέρι, σε δηλώσεις του πριν ξεκινήσει επισήμως η συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά, τόνισε «πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα (...) Εχουμε λοιπόν ισχυρούς δεσμούς και είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και, προφανώς, βρισκόμαστε σε καιρούς με προκλήσεις. Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και, επίσης, τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησής της. Αλλά ιδιαίτερα της οικονομίας αυτή τη στιγμή. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος, με μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια, να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία», πρόσθεσε, καλώντας κι αυτός, από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα οι δύο κυβερνήσεις «να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ - Ευρώπης σε σχέση με την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Στην ανάγκη να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία με κάθε τρόπο να τηρήσει τη συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλει ώστε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή και, επίσης, να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας στην περιοχή».

«Και οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον», συνέχισε, ενώ αναφορικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει στον Σ. Ξηρό να εκτίσει την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό είπε: «Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στη φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή».

«Φίλοι και συνεργάτες» για... τη «δημοκρατία» και την «ειρήνη»!

Ο δε Ν. Κοτζιάς έσπευσε ευθύς εξαρχής, αμέσως πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, να δηλώσει: «Είμαι εδώ ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για τη δημοκρατία(!)και την ειρήνη(!), εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω στην εμβάθυνση των σχέσεών μας και στην ανεύρεση νέων πεδίων συνεργασίας»...

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών, τους διαβεβαίωσε ότι «ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν τρομοκράτη να αφεθεί ελεύθερος. Θα πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος».

Μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών ο Ν. Κοτζιάς είπε πως «εξήγησε» στον Κέρι ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος, υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του».

Φρόντισε, πάντως, να αναγνωρίσει δημόσια ότι «είναι ένα ζήτημα θεμελιακής σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και γενικότερα για την εικόνα που θα έχει η Ελλάδα στους αμερικανικούς θεσμούς. Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας. Είναι γνωστή - και μάλιστα το υπογραμμίσαμε, η ελληνική αντιπροσωπεία - η κατανόηση που έχουμε στις ανησυχίες τους, αλλά δεν ανταποκρίνονται αυτές στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου (...) Υπάρχει μια δικαστική επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει αν μπορεί αυτό να γίνει ή όχι, υπάρχει ένα βραχιόλι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τεχνική, και μάλιστα του είπα ότι αν έχουν καλύτερη τεχνική εκείνοι θα μπορούσαμε να τη δούμε. Δεν έχουμε σε αυτά αντιρρήσεις», συμπλήρωσε.

Αναζητούν βοήθεια από τις ΗΠΑ

Είπε ακόμα ότι συζήτηση έγινε και «για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί, και σήμερα και προοπτικά, να βοηθήσουν οι ΗΠΑ οικονομικά τη χώρα, για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο».

Στο ίδιο πλαίσιο αναζήτησης βοήθειας από τους Αμερικανούς, και επιχειρώντας να διασκεδάσει την εντύπωση ότι η Αθήνα δρομολογεί σύσφιξη σχέσεων με τη Μόσχα, ο Κοτζιάς «εξήγησε» στον Αμερικανό υπουργό «τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως, επίσης, ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας», συμπλήρωσε, παραπέμποντας ουσιαστικά στο ενδιαφέρον τις κυβέρνησης των ΗΠΑ και αμερικανικών μονοπωλίων για τους αγωγούς μεταφοράς καυσίμου στην Ελλάδα και από εκεί στην ευρύτερη περιοχή.

Με τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Τέλος, έγινε συζήτηση «για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό. Κουβεντιάσαμε για τις συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και για τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν». Μετά ταύτα, ο Ν. Κοτζιάς κάλεσε τον Τζ. Κέρι να έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Χτες, εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με στελέχη των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων. Στο πλαίσιο, δε, της «πρωτοβουλίας» της ελληνικής κυβέρνησης «για την προστασία των υπό διωγμό χριστιανικών κοινοτήτων και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή» συναντήθηκε με εκπροσώπους της Οργάνωσης Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Διακονίες (IOCC).

Σημειωτέον, η περιλάλητη αυτή «πρωτοβουλία» ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα προσχήματα για την εξαπόλυση νέων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, ενώ σε κάθε περίπτωση δείχνει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Διόλου τυχαία ο Αλ. Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τις προηγούμενες μέρες με τον Τζον Κέρι, του τόνιζε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών», προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν»...

Στις επόμενες μέρες της επίσκεψης του Κοτζιά στην Ουάσιγκτον προβλέπεται συνάντηση με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις. Την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, και τον Μ. Νίμιτς, προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ