Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επίσκεψη στην Αίγυπτο στο φόντο νέας τριμερούς

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του Σ. Σόμπι.

Οπως ανακοινώθηκε, στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α. Φ. Αλ Σίσι, «συμφώνησαν να συσταθεί μικτή κατευθυντήρια επιτροπή συνεργασίας στα θέματα Αμυνας που αφορούν τις δύο χώρες, με επικεφαλής τους υπουργούς Αμυνας. Οι εργασίες της επιτροπής θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Συζήτησαν επίσης τον αμυντικό σχεδιασμό των δύο χωρών, μόλις καθοριστεί η ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου». Ζήτημα στο οποίο επιμένει η ελληνική αστική τάξη, ήταν προτεραιότητα και της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά δείχνει να κωλυσιεργεί η αιγυπτιακή πλευρά, παζαρεύοντας ίσως μεγαλύτερο μερίδιο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ή και μετρώντας διαφορετικά τις ...ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει και με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών της περιοχής, όπως π.χ. η τουρκική.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στις 29 Απρίλη, στη νέα τριμερή συνάντηση Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου (είχε προηγηθεί αυτή του 2014 με τη συμμετοχή τότε του Αντ. Σαμαρά), που όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο για τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης. Της νέας τριμερούς θα προηγηθεί συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι κινήσεις, το ταξίδι Καμμένου, η νέα τριμερής και ό,τι άλλο ακολουθήσει, εντάσσονται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πατώντας σε άξονες και αντιάξονες με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών, ώστε να αποκτήσει κάποιο προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ