Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ» ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Αποφάσεις επίσπευσης από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία

... συνοδευόμενες και από τις σχετικές προτροπές του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών

Με την υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση κοινής εταιρείας η οποία θα συμμετάσχει στην υλοποίηση του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου» (Vertical Gas Corridor - VGC) ολοκληρώθηκε χτες στη Σόφια η συνεδρίαση της «Ομάδας Υψηλού Επιπέδου» για την προώθηση κατασκευής του, υπό την παρουσία των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Βασικό τμήμα του «κάθετου διαδρόμου» αποτελεί ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) που θα μεταφέρει ποσότητες 3 - 5 δισ. m3 το χρόνο, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα να τοποθετούν την έναρξη κατασκευής του εντός του 2016 και εντός του 2018 τη λειτουργία.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση χαρακτήρισε τον κάθετο διάδρομο «όδευση - κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας και την Ευρώπη», αφού προωθεί «τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και, συνεπώς, την ανθεκτικότητά της σε ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση», ενώ υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά υποχρέωσή μας...».

Σχετικά με το διασυνδετήριο αγωγό IGB, είπε πως «η στρατηγική σημασία του οφείλεται και στο γεγονός ότι θα διασφαλίσει πρόσβαση σε ποικίλες πηγές αερίου, προερχόμενες από διάφορες γεωγραφικές περιοχές», ενώ επίσης θα τροφοδοτείται και από Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, αλλά και τη σχεδιαζόμενη «Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης» στη Β. Ελλάδα. Σημειωτέον ότι η αμερικανική πλευρά έχει εκδηλώσει ουκ ολίγες φορές την επιθυμία της για κατασκευή τέτοιων μονάδων στην ΕΕ, φυσικά και στην Ελλάδα.

Χτες εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hoyt Yee, μετά από τη συνάντηση που πραγματοποίησε επίσης στη Σόφια με το Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπ. Μπορίσοφ, δήλωσε πως συζήτησαν σχετικά με «την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε ότι «το κλειδί της ενεργειακής ασφάλειας είναι η διαφοροποίηση» και υπό αυτό το πρίσμα «ο διασυνδετήριος αγωγός μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας είναι υψηλής σημασίας»...

Κατά τα άλλα, ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στο νέο αγωγό που προωθεί η Ρωσία, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη διαμέσου Τουρκίας, Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Ουγγαρίας, λέγοντας πως «ο εν λόγω αγωγός δεν είναι ανταγωνιστικός προς τον Κάθετο Διάδρομο (...) αντιθέτως, είναι ένας αγωγός που θα προκύψει σε αντικατάσταση της παρούσας όδευσης μέσω της Ουκρανίας, η οποία θα πάψει να λειτουργεί από το 2019».

«Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» από την Gazprom «βλέπει» η Κομισιόν

Στο μεταξύ χτες, σε μια κίνηση ενδεικτική των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γύρω από την Ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε κοινοποίηση προς την Gazprom στην οποία αναφέρει ότι οι πρακτικές του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνιστούν «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της» και παραβιάζουν τους... «αντιμονοπωλιακούς κανόνες» της ΕΕ.

Η Gazprom οφείλει εντός 12 βδομάδων να απαντήσει στην Επιτροπή. Σε χτεσινή γραπτή της ανακοίνωση, πάντως, χαρακτηρίζει τις αξιώσεις που εγείρονται εναντίον της «αβάσιμες» και αρνείται ότι «ευθύνεται για οποιαδήποτε παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ». Υπογραμμίζει, τέλος, πως αναμένει «στο πλαίσιο της έρευνας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εταιρείας, που απορρέουν τόσο από τη νομοθεσία της ΕΕ όσο και το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να προστατευτούν επαρκώς» και καλεί να προσεχτεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι «η "Gazprom" είναι μια εταιρεία η οποία είναι εγκατεστημένη εκτός ΕΕ, λειτουργεί σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία και εκτελεί λειτουργίες δημόσιου συμφέροντος...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγική επιλογή των μονοπωλίων εν μέσω ανταγωνισμών (2016-05-18 00:00:00.0)
Ψάχνουν ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς (2015-11-06 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά (2015-08-19 00:00:00.0)
Σύνθετη και επικίνδυνη διαπλοκή (2011-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ