Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσχημα και για πολεμική δράση από τη λυκοσυμμαχία

«Υπάρχουν και στρατιωτικές πτυχές που πρέπει να συζητηθούν», λένε εκπρόσωποι της Κομισιόν

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές του τελευταίου διαστήματος θα αποτελέσουν, όπως όλα δείχνουν, άλλο ένα πρόσχημα για εξαπόλυση ανοιχτής πολεμικής δράσης από την ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, με ανάπτυξη σε πρώτη φάση πολεμικών πλοίων στα νότια της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, προχτές στο Λουξεμβούργο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν Μ. Σχοινάς και Νατάσα Μπερτό επιβεβαίωσαν ότι «υπάρχουν και στρατιωτικές πτυχές που πρέπει να συζητηθούν» στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, αλλά και αργότερα για να τεθούν σε εφαρμογή τα «δέκα σημεία» που υιοθετήθηκαν τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί η απόφαση για εντοπισμό και καταστροφή των δουλεμπορικών, παρέπεμψαν σε μια ναυτική επιχείρηση ανάλογη με αυτήν της «ATALANTA», ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, στα ανατολικά της ηπείρου, όπου πολεμικά πλοία της λυκοσυμμαχίας «προστατεύουν» το σημαντικό αυτό εμπορικό δίαυλο από επίδοξους πειρατές.

«Πιάνουν σειρά» οι «πρόθυμοι»

Αποκαλυπτική, εξάλλου, ήταν και η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας Ρομπέρτα Πινότι, η οποία, αναφερόμενη στις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τη Λιβύη δήλωσε χτες ότι «υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση», προσπαθώντας να τα εμφανίσει ως μέρος των προσπαθειών καταδίωξης των δουλεμπόρων («ξέρουμε πού φυλάνε τα πλοία τους οι λαθρέμποροι», ανέφερε). Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky TG24» η Ρ. Πινότι επιβεβαίωσε ότι η Ρώμη είναι πρόθυμη ακόμα και να ηγηθεί μιας στρατιωτικής επέμβασης, «αν της ζητηθεί και αν διεξάγεται ως διεθνής αποστολή, με τη στήριξη του ΟΗΕ», όπως μετέδιδαν ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Είμαστε η πιο κοντινή χώρα στη Λιβύη», τόνισε.

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, ανέφερε ότι «πρέπει να πούμε ποια είναι η θέση μας σχετικά με την Αφρική, από την οποία προέρχονται τα αδέλφια μας που πεθαίνουν της πείνας και είναι θύματα πολέμων και κατατρεγμών», ενώ επανέλαβε ότι πρέπει «να αποθαρρυνθούν οι αναχωρήσεις» και ότι «ηΕυρώπη πρέπει να βρει την δύναμη να προβλέψει τι θα συμβεί από σήμερα και μέχρι τα επόμενα είκοσι χρόνια» και να παρέμβει στην Αφρική, σχεδιάζοντας μια μακρόπνονη στρατηγική, επιβεβαιώνοντας ότι η ιταλική αστική τάξη είναι έτοιμη να «κονταροχτυπηθεί» για τα τεκταινόμενα στη Μαύρη Ηπειρο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ