Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκίνησε το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ

Ξεκίνησαν... το ταξίδι τους οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Ιούνη του 2015, με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη». Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον κύκλο «Χικμέτ και κινηματογράφος» στον κινηματογράφο «Αλκυονίς new star art cinema» (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας). Σκοπός είναι να γνωρίσει το κοινό τη σχέση του Χικμέτ με τον κινηματογράφο, κυρίως όσον αφορά τη συγγραφή σεναρίων αλλά και ντοκιμαντέρ, ταινίες εμπνευσμένες από την πολυτάραχη ζωή του, την αταλάντευτη στάση που κράτησε στη φυλακή.

Προχτές, Τετάρτη, προβλήθηκε η πρώτη ταινία του αφιερώματος «Δυο παιδιά της γειτονιάς» (Σοβιετική Ενωση, 1957, 93'). Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ουκρανό Ιλια Γκουρίν και τον Τουρκμένο Αζντάρ Ιμπραγκίμοφ και το εντυπωσιακό σενάριο στον Ναζίμ Χικμέτ. Είναι μια ταινία αρκετά «άγνωστη» στη χώρα μας, που κατέπληξε όμως με τη θεματική της επικαιρότητα και την αναμφίβολα ισχύουσα ιδεολογική της προσέγγιση, καθώς και με την αψεγάδιαστη καλλιτεχνική της μορφή.

Ειδικά για τον κινηματογραφικό κύκλο κυκλοφορεί ειδικό φυλλάδιο, που περιλαμβάνει κριτική για τις ταινίες αλλά και μια κατατοπιστική εισαγωγή για τη σχέση του Χικμέτ με τον κινηματογράφο, που έχει επιμεληθεί το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην προβολή παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Δημήτρης Γόντικας, Τηλέμαχος Δημουλάς, Νίκος Σοφιανός και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ, που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζεται την Κυριακή 26 Απρίλη με ταινίες για μικρούς και μεγάλους. Στις 11:30 το πρωί θα προβληθούν κινούμενα σχέδια μικρού μήκους για παιδιά και συγκεκριμένα: «Το ερωτευμένο σύννεφο», «Το πιο παράξενο πλάσμα στον κόσμο» και «Η μπλε μπάλα». Στη συνέχεια, στις 12:15, θα προβληθεί η βιογραφική ταινία «Ναζίμ Χικμέτ, ο γαλανομάτης γίγαντας».


Από την προβολή της ταινίας
Από την προβολή της ταινίας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ