Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με «μπούσουλα» το Ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014

Δηλώσεις που αναδεικνύουν ότι στρώνεται έδαφος για τους επόμενους αντιλαϊκούς συμβιβασμούς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 «έδωσε την ευκαιρία να επαναρχίσει ένας παραγωγικός διάλογος» δήλωσε, προχτές, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τις αμέσως επόμενες βδομάδες.

Θυμίζουμε ότι το «Κοινό Ανακοινωθέν» έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά σε δύο «συνιστώντα κράτη», ανοίγοντας το δρόμο για νέες διχοτομικές «λύσεις», όπως είχε κάνει και παλιότερα το «Σχέδιο Ανάν». Ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια» το Ανακοινωθέν είχε δημιουργήσει «προοπτικές» για την «τρίτη και τελική φάση» των επαφών και «ευελπιστούσαμε να φτάσουμε σε κάποια στιγμή που θα οδηγούμαστε προς το τέλος του δράματος».

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά του πλαισίου μέσα στο οποίο αναμένεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όπως έχουν αναδείξει με χαρακτηριστικό τρόπο και οι δηλώσεις π.χ. του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος, μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση περί «δυνατοτήτων επανέναρξης» του διαλόγου είχε αβαντάρει την τουρκική επιθετικότητα αμφισβητώντας ότι η «εισβολή» του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας.

Αυταπάτες για τις προθέσεις της Τουρκίας, που κλιμακώνει την επιθετικότητά της εν μέσω ευρύτερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, καλλιεργεί και η κυπριακή πλευρά. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι με τη μη ανανέωση της Navtex, την απόσυρση του "Μπαρμπαρός", την αποκατάσταση γενικότερα της κατάστασης που υπήρχε προ της δημιουργίας μιας κατάστασης που μας υποχρέωσε να απομακρυνθούμε από τις συνομιλίες, χαίρομαι να πω ότι με βάση τα όσα έχω αναφέρει, δημιουργούνται οι προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου», είπε ο Ν. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας το «ενδιαφέρον» δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε πως «όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα δούμε την πραγματική πρόθεση... Οσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την επίλυση του Κυπριακού είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή».

Στο μεταξύ, ενόψει αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό προχωρούν και μια σειρά από αλλαγές που θα στηρίξουν ποικίλα επενδυτικά σχέδια. Ετσι, προχτές, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε ρυθμίσεις που αφορούν το καθεστώς λειτουργίας των λιμανιών. Αναδεικνύοντας ότι η παράδοση των λιμανιών σε ιδιώτες είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ο υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, εξήγησε ότι στόχος είναι «να βγούμε σε προσφορές για την ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων σίγουρα εντός του Μαΐου».

Οσον αφορά το β' γύρο των «προεδρικών εκλογών» που θα γίνει στα Κατεχόμενα την Κυριακή, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρώην «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να λάβει μέχρι και 60%, αφήνοντας πίσω του τον σημερινό ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κοινωνική συνάντηση» και διχοτομικά σενάρια (2018-04-11 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις και αντιλαϊκές μεθοδεύσεις (2017-05-10 00:00:00.0)
Σε... επιφυλακή το «Μπαρμπαρός»; (2015-04-16 00:00:00.0)
«Θετικό βήμα» η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» (2015-04-03 00:00:00.0)
«Επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων» θέλει ο Αϊντε (2015-03-11 00:00:00.0)
Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο (2001-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ