Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
Αναμοχλεύουν υπαρκτές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην ήδη «φλεγόμενη» ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής φέρνουν στο προσκήνιο αυτές τις μέρες οι δηλώσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η αναγνώριση των γεγονότων του 1915 ως «γενοκτονία» από την ΕΕ αλλά και χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία (η τελευταία για πρώτη φορά, προχτές, μέσα από ομιλία του προέδρου της χώρας Γιοαχίμ Γκάουκ) έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

Πριν από μερικές μέρες, μάλιστα, η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βιέννη, όπως είχε κάνει την προηγούμενη βδομάδα με τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στο Βατικανό. Οι τουρκικές αντιδράσεις εντάσσονται στην τακτική με την οποία συνολικά η αστική τάξη υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, υψώνοντας ή «κατεβάζοντας» τους τόνους στις σχέσεις της με άλλες αστικές τάξεις άλλων χωρών.

Πάντως, τουρκικά ΜΜΕ όπως η «Χουριέτ» (που γενικά ακολουθεί αντιπολιτευτική «γραμμή») επέλεγαν χτες να επισημάνουν ότι σήμερα η Τουρκία «τα έχει καταφέρει» να μην έχει πρέσβεις σε επτά συνολικά χώρες (Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Υεμένη, Ισραήλ, Αυστρία, Βατικανό). Εδώ και καιρό, άλλωστε, δυναμώνει η κριτική μερίδων της αστικής τάξης περί «απομόνωσης» της χώρας στο εξωτερικό. Πάντως, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να ανοίξει ακόμα και «τα στρατιωτικά της αρχεία», όσον αφορά τις διώξεις των Αρμενίων από τον τουρκικό στρατό, εξαπολύοντας νέες κατηγορίες για όσους κάνουν λόγο για «γενοκτονία».

Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο ετήσιο μήνυμά του δε χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία», αλλά προτίμησε να μιλήσει για «μεγάλη συμφορά» και «φοβερή σφαγή».

Ταυτόχρονα, σε μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που συμμετείχε με άλλους ηγέτες στο Ερεβάν στις εκδηλώσεις για την επέτειο, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σημειώνει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να κάνει καθετί δυνατό, ώστε να διασφαλίσει ότι τέτοιες φρικαλεότητες δε θα συμβούν ποτέ ξανά».

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Χουριέτ», ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ