Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Η κυβέρνηση «τους έκαψε τη γούνα»

Γενική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στην πόλη. Ανακοίνωση της ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ

«Νεκρώνει» αύριο η Σιάτιστα μετά την απόφαση της Επιτροπής Αγώνα για την Εξυγίανση και Διάσωση του κλάδου της γούνας να κηρύξει γενική απεργία στην πόλη. Με συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στην Μπάρα, ο λαός της Σιάτιστας θα εκφράσει τη διαμαρτυρία του για τον εμπαιγμό που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος μικρογουνοποιών και εργαζομένων στη γούνα, με αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή να οδηγείται στην οικονομική καταστροφή.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Συνδέσμους Γουνοποιών, την Ομοσπονδία Γούνας, τα σωματεία Γουνεργατών και όλους τους επαγγελματικούς φορείς να μπουν μπροστά στον αγώνα για τη σωτηρία του κλάδου και της περιοχής. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «ο κλάδος της γούνας περνά αυτό το διάστημα την κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας του» και «η περιοχή μας ερημώνει: Ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, μετανάστευση, υπέρογκα χρέη. Ολοι ξέρουμε τι φταίει. Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα περιμένουμε μοιρολατρικά το τέλος του κλάδου, ή θα αντιδράσουμε και θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας; Θα διεκδικήσουμε όλοι μαζί γουνοποιοί, οικοτέχνες, γουνεργάτες, όλος ο λαός της περιοχής τα δίκαια αιτήματά μας, το δικαίωμά μας στη δουλιά».

Σε ανακοίνωση της ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ τονίζεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά την προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και εφησυχασμού με τα αναποτελεσματικά ημίμετρα που εφάρμοσε στον κλάδο της γούνας, το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει ανησυχία, ανασφάλεια και ερήμωση του κλάδου. «Με πρώτα θύματα τους γουνεργάτες, με τα εξευτελιστικά μεροκάματα, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και ανασφάλιστων, αλλά και τους μικρογουνοποιούς, με τη διάλυση των επιχειρήσεών τους. Η πολύχρονη κοροϊδία, τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" και ο συνεχής εμπαιγμός και το "περίμενε" δεν περνάνε άλλο. Ο λαός της Σιάτιστας παίρνει την υπόθεση της μοίρας του στα δικά του χέρια. Η κινητοποίηση της Παρασκευής πρέπει να γίνει αφετηρία που θα σαρώσει το χάρτινο πύργο των υποσχέσεων και την καταστροφική πολιτική που ερήμωσε την περιοχή μας».

Ακόμα, η ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στη γούνα γνωρίζουν, με την πείρα που αποκόμισαν, ότι τα προβλήματά τους δε λύνονται με τα προγράμματα κατάρτισης και τα σεμινάρια, με τα προνοιακού τύπου βοηθήματα ή με την ψευτοκατοχύρωση του επαγγέλματος του γουνοποιού και γουνεργάτη. «Το ΚΚΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - υπερασπίστηκε τον αγώνα των εργαζομένων στη γούνα, κατέθεσε έγκαιρα προτάσεις, άμεσου χαρακτήρα για τη διέξοδο από την κρίση, παρενέβη και παρεμβαίνει, στήριξε και στηρίζει κάθε κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων του κλάδου και των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ