Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επικρίσεις και σε βάρος Γαλλίας, Ρωσίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενδεικτικές των περίπλοκων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι οι αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι σε χώρες που με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων εμφανίζονταν να διαφωνούν ανοικτά με την τουρκική εκδοχή για τα όσα έγιναν το 1915.

Ετσι, μετά τις δημόσιες αναφορές (μεταξύ άλλων) των Προέδρων Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας σε «γενοκτονία», ο Ερντογάν αντέδρασε και πάλι έντονα, λέγοντας ότι όσοι χρησιμοποίησαν τον όρο «γενοκτονία» «υποστηρίζουν τις θέσεις που βασίζονται στα αρμενικά ψέματα». Ο Ερντογάν επέλεξε υψηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι «η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλά για γενοκτονία είναι η Γερμανία», προσθέτοντας - σύμφωνα και με τη «Χουριέτ» - στην ίδια λίστα τις Ρωσία και Γαλλία, καλώντας τες μάλιστα «να καθαρίσουν τους λεκέδες» της δικής τους Ιστορίας.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε από την Αγκυρα να εξετάσει πιο προσεκτικά τα λεγόμενα του Πούτιν, σχολιάζοντας ότι δε βλέπει «κανένα λόγο η Τουρκία να κάνει αρνητική αξιολόγηση». Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «μονομερείς» και «χωρίς σύνδεση με τα γεγονότα» την πρόσφατη δήλωση με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στις διώξεις των Αρμενίων ως «την πρώτη θηριωδία» του προηγούμενου αιώνα. Θυμίζουμε ότι η Ουάσιγκτον, ωστόσο, επέλεξε και φέτος να μη χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ