Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
Ραδιοτηλεόραση «κομμένη και ραμμένη» να υπηρετεί την κυρίαρχη πολιτική

Στη διαδικασία της συζήτησης επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται από χτες το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, διαδικασία που θα συνεχιστεί και σήμερα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο το θεσμικό πλαίσιο (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινή Υπουργική Απόφαση) με το οποίο έκλεισε, ενώ συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές με τις οποίες η δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπό τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο, αποτελεί φερέφωνο της κυρίαρχης πολιτικής.

Προβλέπει εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων που θα βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία και με πολλαπλές σχέσεις εργασίας, ενώ προβλέπει και συμπράξεις με ιδιώτες.

Από την άλλη, κυβέρνηση και ΝΔ βρήκαν μία ακόμα ευκαιρία για να επιδοθούν σε έναν αποπροσανατολιστικό διπολικό καβγά. Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά, προσπάθησε να «πείσει» ότι με το νομοσχέδιο μπαίνει τάχα τέλος στη διαπλοκή που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, επειδή η ΕΡΤ είναι «δημόσια». Αλλά το ότι η ΕΡΤ δεν έχει άμεση σχέση με τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν σημαίνει ότι δεν εξυπηρετεί αυτά ακριβώς τα συμφέροντα, ίσα ίσα αυτό κάνει. Με την ΕΡΤ η κυβέρνηση θα παίζει το ρόλο του τροχονόμου των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, είπε: «Νομοθετούμε - όπως ανέφερε ο Ν. Παππάς - για το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για να ξεκινήσει να μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον». Εννοεί το συμφέρον που υπηρετεί την πολιτική των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την πλευρά της ΝΔ η εισηγήτρια, Σ. Βούλτεψη, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «θέλετε να αποκαταστήσετε δικούς σας ανθρώπους».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε: «Η δική μας θέση, που αναδείξαμε με συνέπεια όλο αυτό το διάστημα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής και που αποτέλεσε όλους αυτούς τους μήνες και αίτημα των εργαζομένων, είναι ότι πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όλων των Πράξεων που έχουν οδηγήσει στην κατάργηση της ΕΡΤ. Γι' αυτό το λόγο καταθέσαμε και τροπολογία που ικανοποιεί πλήρως αυτό το αίτημα, δηλαδή να υπάρχει πλήρης αναβίωση της ΕΡΤ και των δομών της, πλήρης αποκατάσταση του αριθμού και των δικαιωμάτων των εργαζομένων που υπήρχαν τη στιγμή του "μαύρου"». Διευκρίνισε ότι η αναβίωση «αναφέρεται αποκλειστικά στις δομές, στις λειτουργίες, στους εργαζόμενους, στα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν αναφέρεται σε άλλα ζητήματα, ελέγχου, χειραγώγησης, κακοδιαχείρισης που και η ΕΡΤ είχε και τα οποία εμείς και ως Κόμμα και ως κίνημα τα είχαμε επανειλημμένα καταγγείλει γιατί ήμασταν και από τα πρώτα θύματα αυτών των πρακτικών».

Και αντί η κυβέρνηση να κάνει αυτό, «ξαναγυρνάει στον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο ή μάλλον συνεχίζει, γιατί ποτέ δεν σταμάτησε. Ξαναγυρνάει στους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Ξαναγυρνάει σε αντεργατικές πρακτικές. Ξαναγυρνάει στην εργασιακή ομηρία και η εργασιακή ομηρία οδηγεί και σε πολιτική ομηρία. Ξαναγυρνάει στις συμπράξεις με ιδιώτες και μάλιστα με ανεξέλεγκτο τρόπο, γιατί καταργήθηκε η ρύθμιση εκείνη που προέβλεπε στο αρχικό σχέδιο νόμου το όριο του 25% γι' αυτές τις συμπράξεις».

Οσο για τα περί «αυτοδιαχείρισης» και «αυτοοργάνωσης» της ΕΡΤ, ο Γ. Γκιόκας ανέφερε την απόλυτα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου (από τα 7 μέλη τα πέντε διορίζονται από τον υπουργό Επικρατείας) και της Γενικής Συνέλευσης της ΕΡΤ που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού!

Οπως σημείωσε: «Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς λέμε ότι διαφωνούμε και καταψηφίζουμε σχεδόν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Επί της αρχής, θα ψηφίσουμε "παρών" μόνο για το λόγο ότι υπάρχει αυτή η αποκατάσταση των εργαζομένων και μόνο με την προϋπόθεση ότι θα μπει συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο ότι η αναβίωση των συμβάσεων υπερτερεί κάθε αντίθετης διάταξης νόμου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης παίρνοντας το λόγο σημείωσε: «Οποιος νομίζει ότι μέσα σε αυτό το σύστημα με αυτήν την κυριαρχία του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορέσει να διασφαλίσει αντικειμενική ενημέρωση - τώρα το "αντικειμενική" θέλει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση - και ότι θα βάλει και κανόνες σε αυτόν τον τομέα, στα μονοπωλιακά μεγαθήρια, μάλλον έχει αυταπάτες, δημιουργεί ψευδαισθήσεις στον κόσμο».

Το λόγο πήρε και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχουν πάει στράφι τα δικαιώματα των εργαζομένων» και πως «το Διοικητικό Συμβούλιο εσείς θα το ελέγχετε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση της ΠΟΣΠΕΡΤ για τα 10 χρόνια από το κλείσιμο της ΕΡΤ (2023-06-13 00:00:00.0)
Τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ (2015-04-25 00:00:00.0)
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ (2015-03-10 00:00:00.0)
Υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου (2013-07-21 00:00:00.0)
ΚΚΕ: Αντικείμενο διεκδίκησης το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση (2013-07-20 00:00:00.0)
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ (2007-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ