Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ XΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Παραμένει ο στόχος της ενιαίας οικονομικής αγοράς

Χωρίς νέα συγκεκριμένα αποτελέσματα, όσον αφορά τη λειτουργία της Οικονομικής Κοινότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN (Εconomic Community of Asean - ECO), φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις στη Μαλαισία, όπου μεταξύ άλλων έγινε συνάντηση ηγετών αλλά και πολλών υπουργών. Ωστόσο, είναι καθαρό ότι ο στόχος για μια κοινή οικονομική αγορά παραμένει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός δε συνυπάρχει με αντιθέσεις και διαφορετικά συμφέροντα, ακόμα και μεταξύ των 10 κρατών - μελών της Ενωσης.

Ο Ναζίμπ Ραζάκ, πρωθυπουργός της Μαλαισίας, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι είναι ουσιαστικό οι χώρες της ASEAN να συνεχίσουν την προώθηση μέτρων όπως την «απομάκρυνση των εμπορικών συνόρων», την «εναρμόνιση προτύπων, την αύξηση της αγοράς κεφαλαίου και την οικονομική ενοποίηση», προωθώντας την πιο ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, επενδύσεων και ταλέντου μεταξύ των χωρών (της ASEAN).

Την ίδια στιγμή, μια σειρά ασιατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αν και παραμένει ο στόχος της δημιουργίας της ΕCΟ (που θεωρείται ότι επίσημα θα ξεκινήσει στα τέλη του 2015), στη συνάντηση κυριάρχησαν σε σημαντικό βαθμό ζητήματα «ισορροπιών» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), όπου ειδικά η «στάση» της Κίνας (που διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν του 90% της περιοχής) προκαλεί ανησυχία σε πολλές πλευρές. Αν και η κοινή δήλωση που μοιράστηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών μιλά για ανάγκη να υπάρξει «συγκράτηση» στη ΝΚΘ, υπάρχουν χώρες που υποστήριξαν ότι οι όποιες διαφορές με την Κίνα δεν είναι θέμα συνολικά της ASEAN, αλλά ζήτημα διμερών σχέσεων που πρέπει να «λυθεί» από τις αντίστοιχες χώρες. Σε αυτό το «στρατόπεδο» φαίνεται να ανήκει πρώτα απ' όλα η Μαλαισία, που διατηρεί στενές οικονομικές και όχι μόνο σχέσεις με την Κίνα, αλλά και χώρες όπως η Καμπότζη. Από την άλλη μεριά, ειδικά οι Φιλιππίνες, αλλά και χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπρουνέι, προσπαθούν να εμφανίσουν τις ευρύτερες συνέπειες που έχουν οι διεκδικήσεις του Πεκίνου.

Θυμίζουμε ότι στην ΑSEAN συμμετέχουν οι Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, τις συναντήσεις απασχόλησε και «η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού», με τα μέλη της Ενωσης να δεσμεύονται για την πραγματοποίηση ειδικής «συνόδου» το επόμενο διάστημα, στο φόντο των ενδοαστικών διεργασιών που φανερώνει η αναπτυσσόμενη δράση «τζιχαντιστών» και στη συγκεκριμένη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ