Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000

Οσοι επιβίωσαν είναι αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις στην παροχή ρεύματος, στέγης, τροφίμων, φαρμάκων

Πανοραμική άποψη των καταστροφών από την πρωτεύουσα
Πανοραμική άποψη των καταστροφών από την πρωτεύουσα
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Με τις πρώτες εικόνες από τις απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού να φτάνουν «στον έξω κόσμο», ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα δήλωσε χτες ότι ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σαββάτου μπορεί να φτάσει τις 10.000.

Χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο αριθμός των νεκρών είχε ξεπεράσει τους 5.000, ενώ οι τραυματίες ήταν ήδη πάνω από 8.000. Ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι συνολικά ο σεισμός «έχει πλήξει» 8 εκατομμύρια ανθρώπους και πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη από τρόφιμα, πόσιμο νερό, στέγη.

Οσοι έχουν επιζήσει πασχίζουν να επιβιώσουν αντιμέτωποι με το χάος που προκαλούν τα τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ακόμα και της πρωτεύουσας, το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων που εξαντλούνται, οι μεγάλες καταστροφές σε υποδομές που εμποδίζουν την άφιξη της βοήθειας που στέλνουν μια σειρά κράτη από όλον τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας, αναβλήθηκε η αναχώρηση αποστολής της ελληνικής Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) εξαιτίας της κατάστασης στο αεροδρόμιο του Κατμαντού που δεν επέτρεπε την προσγείωση των δεκάδων αεροσκαφών που σχεδίαζαν να αναχωρήσουν από το εξωτερικό.

Τα αδιέξοδα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ γιγαντώνονται στο έδαφος της ανυπαρξίας οποιωνδήποτε μέτρων αντισεισμικής προστασίας, αλλά και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής που εγκαταλείπει κάθε φτωχό στη μοίρα του: Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και το Νεπάλ είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο υδάτινο πλούτο στον πλανήτη με τεράστια δυναμική στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ο λαός του είναι καταδικασμένος να ζει καθημερινά με τεράστιες διακοπές ρεύματος (διάρκειας μέχρι και ... 16 ώρες), κι αυτό ισχύει μόνο για όσους έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς τι σημαίνει αυτό, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άστεγες οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν, με το φόβο μάλιστα ενός νέου σεισμού, ορατού με δεδομένη την έντονη σεισμική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει όλη την περιοχή.

Εκατόμβη νεκρών χωρίς ταυτότητα

Ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ που κατάφεραν να φτάσουν σε περιοχές όπως αυτή της Γκούρκα, στο επίκεντρο του σεισμού, περιγράφουν την απελπισία χιλιάδων λαού. Χωριά ολόκληρα έχουν αποκοπεί από το χάρτη, αφού οι γύρω δρόμοι έχουν καταστραφεί από κατολισθήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πάντα έχουν γκρεμιστεί. Τα μόνα σωστικά μέσα που κατάφεραν να προσεγγίσουν ήταν μερικά ελικόπτερα που μετέφεραν όσους τραυματίες κατάφεραν μόνοι τους να ανασυρθούν από τα συντρίμμια.

Ο ειδικός ανταποκριτής της γαλλικής «Λε Μοντ» μετέδιδε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ότι στο χωριό Μπαρπάκ στη Γκούρκα μόλις τα 4 από τα συνολικά 200 σπίτια έχουν μείνει όρθια. Σε μια σειρά κοινότητες διασκορπισμένες στον τεράστιο ορεινό όγκο της κοιλάδας του Κατμαντού αλλά και πιο πέρα, ηλικιωμένοι πασχίζουν να επιβιώσουν μόνοι τους, αφού η τεράστια ανεργία είχε ήδη ερημώσει τα χωριά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι επιζήσαντες αποτεφρώνουν κατά δεκάδες τους νεκρούς, χωρίς καν να γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που πέθαναν, τηρώντας ένα έθιμο που σε αυτές τις συνθήκες γίνεται και ανάγκη εξαιτίας των μεγάλων φόβων για το ξέσπασμα επιδημιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ