Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το Σάββατο

Τη Δευτέρα φτάνει στην Κύπρο και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Γοργές αναμένονται οι εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς το επόμενο Σάββατο, 2 Μάη, θα γίνει συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με το νέο ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, και από τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Νησί ξανά ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ετοιμάζοντας την επίσημη επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί (που θα έχει χαρακτήρα μιας πρώτης «γνωριμίας») ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης που είπε ότι αυτή θα γίνει σε χώρο με «συμβολικό χαρακτήρα». Ολα δείχνουν ότι η συνάντηση θα γίνει στο κλίμα «ευφορίας» που τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να ενισχύσουν από τη στιγμή που έγινε γνωστή η επικράτηση Ακιντζί, καλλιεργώντας αυταπάτες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον κυπριακό λαό, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και κόντρες εντείνονται.

Ο ίδιος ο Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην τουρκική «Μιλιέτ», χαρακτήρισε την «εκλογή» του ως «επανάσταση του λαού» και απευθυνόμενος στον Κύπριο Πρόεδρο είπε «ετοιμάσου για τη λύση». Υποστήριξε ότι η «λύση» του Κυπριακού θα φέρει σε καλύτερο σημείο τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας, αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι «αν το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην ΕΕ αυτό θα είναι μια ωφέλιμη εξέλιξη».

«Δεν υπάρχει κρίση»

Ο Ακιντζί ρωτήθηκε και για την «παρεξήγηση» που - όπως τη χαρακτήρισαν ορισμένα ΜΜΕ και πρακτορεία - προέκυψε προχτές ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο Πρόεδρο. Τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κρίση» στις σχέσεις των δύο πλευρών εξήγησε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο άνδρες «ο Ερντογάν είπε "η μητρότητα της μητέρας δεν τελειώνει" κι εγώ του είπα "και το παιδί θέλει να μεγαλώσει, να γίνει αφέντης του σπιτιού του". Εκείνος είπε "έτσι είναι πάντα αυτές οι υποθέσεις" και του είπα "η αγάπη της μητέρας πατρίδας με την μικρή πατρίδα είναι στις καρδιές αλλά η "ΤΔΒΚ" (σ.σ. η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου είναι ο όρος με τον οποίο το ψευδοκράτος και η Αγκυρα αναγνωρίζουν το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου) είναι ένα κράτος που αναγνωρίζει η Τουρκία».

Επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος ηγέτης τον κάλεσε στην Τουρκία κι εκείνος αποδέχτηκε αμέσως την πρόσκληση. Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία θέλει να βασίζονται σε συμβιβασμό.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια διαφόρων επιτελείων να εμφανίσουν τον Ακιντζί ως πολιτικό που δήθεν αντιδρά στην «τυφλή υπακοή προς την Αγκυρα» εξυπηρετεί στη συγκάλυψη του πόσο επικίνδυνα οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα και από την ανάμειξη πολλών κέντρων που δηλώνουν ενδιαφέρον και ετοιμότητα να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ αλλά και ειδικότερα Γαλλία, Γερμανία κ.τ.λ.)

Αναφορά σε «δύο κυβερνήσεις»

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση κατέθεσε χτες υπόμνημα στον ΟΗΕ για την αναφορά του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φαράν Χαγκ σε «νέες κυβερνήσεις», που προσπαθούν να συναντηθούν και να φτάσουν σε λύση στην Κύπρο. Οι αναφορές έγιναν στη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους. Δημοσιογραφικές πηγές μετέδιδαν ότι αναμενόταν επανόρθωση από τον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, τα συγχαρητήρια της Ουάσιγκτον στον Ακιντζί εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεφ Ράθκε, επαναβεβαιώνοντας «τη βούλησή μας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο που τα μέρη κρίνουν χρήσιμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα «σπρώχνουν» και το νέο παζάρι (2019-02-06 00:00:00.0)
Νέες «επισημάνσεις» Τουρκίας και επαφές για Κυπριακό (2018-11-01 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για την κλιμάκωση του παζαριού (2018-04-13 00:00:00.0)
Εντατικοποίηση συναντήσεων για «λύση» στα μέτρα των ιμπεριαλιστών (2016-08-19 00:00:00.0)
Συνέχιση συναντήσεων προώθησης των αστικών συμφερόντων (2016-05-10 00:00:00.0)
Το αέριο μπορεί να γίνει «αιτία πολέμου» (2015-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ