Κυριακή 3 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ
φωτό 1

Με την ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΛΕ γνωριστήκαμε, όντας κρατούμενες και οι δύο στις φυλακές Αβέρωφ. Η κοινή μας ιδεολογία και δράση στις γραμμές του Κόμματος μας έφεραν κοντά. Η Μαρία ξεχώριζε για την ηρεμία και την αποφασιστικότητά της. Σαν αδερφή του Μπαρτζώτα και σύζυγος του Λουλέ, θα έλεγε κανείς, είχε προδιαγραμμένη πορεία. Ομως, η Μαρία ήταν συνειδητή κομμουνίστρια με δική της προσωπικότητα. Δεν ετεροπροσδιοριζόταν από τα αδέρφια της ή τον άντρα της. Αντίθετα, και η επιλογή του συντρόφου της έγινε με συνείδηση του βάρους που αναλάμβανε. Δυστυχώς, τον ίδιο χρόνο και οι δύο χάσαμε τα παιδιά μας και, έτσι, σμίξαμε και στον πόνο. Μείναμε δεμένες με όλα τα νήματα μέχρι το τέλος της.

Πανταζή Τζένη

  • Στη μνήμη της Μαρίας Λουλέ, για το Κόμμα μας, προσφέρουμε 120 ευρώ.

Μυριανθοπούλου Μ., Ξ., Πανταζή Τζ.

***

φωτό 1

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, γεννημένος στο Χωρύγι Κιλκίς, το 1959, ήταν κομμουνιστής που έδενε το λόγο με την πράξη. Στο πρόσωπό του η ιδέα της συντροφικότητας διευρυνόταν και η έννοια της αγωνιστικότητας αποκτούσε ευρύτερη διάσταση. Η συμμετοχή του στο ΚΚΕ έδινε στο κόμμα ξεχωριστή μαχητικότητα και δυναμική. Μπήκε από μικρό παιδί στον αγώνα της ζωής, επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο της αρετής, τον οποίο και βάδισε μέχρι τέλους. Συνδύαζε το μαχητικό με το πανανθρώπινο πνεύμα και στους αγώνες για το δίκιο του λαού ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Ηταν ακέραιος αγωνιστής. Το Σάββατο 25 Απρίλη, τον πρόδωσε η ευαίσθητη καρδιά του. «Εφυγε» σε ηλικία μικρή, βυθίζοντας τα παιδιά του, τη γυναίκα του και τους γονείς του σε μεγάλη λύπη. Στην κηδεία του η συμμετοχή του Χωρυγίου Κιλκίς ήταν πάνδημη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ
Στη μνήμη του η σύζυγός του, τα παιδιά του, οι γονείς του και η οικογένεια του αδερφού του προσφέρουν 200 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΛΥΚΟΣ γεννήθηκε το 1924 στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης. Οι γονείς του, κτηνοτρόφοι στο επάγγελμα, ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Ηταν το δεύτερο από τα 6 παιδιά του Ευθύμιου και της Ελένης Λύκου. Λίγο αργότερα η οικογένειά του μεταφέρεται και εγκαθίσταται στην Αραβησσό Πέλλας, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από τα νεανικά του χρόνια έρχεται σε επαφή με το αντιστασιακό κίνημα και οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Αναλαμβάνει πολλά υπεύθυνα πόστα, καθοδηγητής της ΕΠΟΝ, σύνδεσμος, μυστικές αποστολές. Στις αρχές του 1947 με μια ομάδα 10 αντρών από το χωριό του και τα γύρω χωριά ανεβαίνουν στο βουνό και κατατάσσονται στο ΔΣΕ στο αρχηγείο Βερμίου με αρχηγό τον καπετάν Λευτεριά (Λευτέρη Λαζαρίδη).

Παίρνει μέρος στη μάχη της Κόνιτσας ως ομαδάρχης ελεύθερων σκοπευτών και το Φλεβάρη του '48 συμμετέχει στη μάχη της Καστοριάς. Παίρνει εντολή και πηγαίνει στις Πρέσπες, όπου εκπαιδεύεται και τελειώνει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Στα τέλη του '48 παίρνει μέρος στη μάχη στην Πόρτα, όπου ο ΔΣΕ δέχεται μεγάλη επίθεση από τον αστικό στρατό αλλά καταφέρνει να απωθήσει την επίθεση επιδεικνύοντας τεράστιο ηρωισμό και αυτοθυσία. Στο τέλος της απώθησης ένας όλμος που πέφτει δίπλα του προκαλεί σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό μέρος του κεφαλιού του. Μεταφέρεται αρχικά μέσω της Αλβανίας στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια στη Βουδαπέστη, όπου δέχεται τη βοήθεια και τη ζεστασιά των γιατρών στις σοσιαλιστικές χώρες (ανάμεσα στους γιατρούς που τον εξετάζουν είναι ο Πέτρος Κόκκαλης). Το 1949 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Στην Ουγγαρία εργάζεται σε εργοστάσια με πλούσια δράση στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, ενώ αναλαμβάνει και Γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ στα εργοστάσια. Το 1977 επαναπατρίζεται και εγκαθίσταται στην Πετρούπολη με συνεισφορά στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων, ενώ ήταν και μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Δεν έπαψε στιγμή να υπερασπίζεται το σοσιαλισμό έως το τέλος της ζωής του.

Ν. Τερζόγλου
Ν. Τερζόγλου
Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κάτω Πετρούπολης προσφέρουν το ποσό των 180 ευρώ για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου συζύγου και συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ (Μήτσου) ΚΗΠΟΥΡΟΥ, αντιστασιακού αγωνιστή από τα παιδικά του χρόνια, που με πίστη και αφοσίωση έως το τέλος της ζωής του υπηρέτησε το Κόμμα μας, το ΚΚΕ. «Εφυγε» από κοντά μας σαν χτες, πριν 6 χρόνια, στις 2.5.2009. Ομως, δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Οσο ζούμε θα τον έχουμε στην καρδιά μας, με αγάπη και τρυφερότητα στη σκέψη μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, που πίστεψε με αφοσίωση σε όλη του τη ζωή, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Η σύζυγός του, Ευαγγελία Κηπουρού, ο γιος του, Κώστας, και ο εγγονός του, Νίκος

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μητέρας και γιαγιάς ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΤΣΟΜΠΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ταμπουριών του Κόμματος.

Οικογένεια Μάκη Τσομπόπουλου

  • Επίσης, στη μνήμη της προσφέρουν, αντί στεφάνου, από 50 ευρώ, οι Μαρουσόπουλος Γιώργος και Τσελεπάκης Κώστας.

***

φωτό 1

Στις 5 Μάη συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύζυγός μου, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στο χωριό Τέρπυλο Κιλκίς το 1929 από γονείς αγρότες. Εγινε μέλος της ΕΠΟΝ το 1943 και το καλοκαίρι του 1944 ο Λεωνίδας ακολούθησε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, τον καπετάν Καραφωτιά, που είχε μπει στο χωριό του. Το Νοέμβρη 1946 συνδέθηκε με ομάδα μαχητών του ΔΣΕ και έγινε μέλος της. Με τη δημιουργία της 6ης Μεραρχίας στο Μπέλες, το 1948, αξιοποιείται ως σύνδεσμος του Πολιτικού Επίτροπου Βαγγέλη Βασβανά. Μετά τον Εμφύλιο, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Βουλγαρίας. Τελείωσε το οικονομικό ινστιτούτο «Καρλ Μαρξ» και εργάστηκε ως οικονομολόγος. Εκανε οικογένεια με την Μαρίκα Κολοβού, γεωπόνο, αντάρτισσα του ΔΣΕ στα τμήματα Χαλκιδικής. Επαναπατρίστηκε ύστερα από πολύχρονη πολιτική προσφυγιά.

ΛΥΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΛΥΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
Στη μνήμη του συζύγου μου και των γονιών μου ΙΩΑΝΝΗ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΟΛΟΒΟΥ, από την Ιερισσό Χαλκιδικής, μελών της ΕΑ και του ΔΣΕ, όπως και των αδελφών μου, ΔΗΜΗΤΡΗ (Τάκη) ΕΛΑΣίτη, και ΓΕΩΡΓΙΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ στον επίλεκτο Λόχο Κερδυλλίων, προσφέρω στο ηρωικό ΚΚΕ, που αγωνίζεται για μια ανώτερη κοινωνία, σοσιαλιστική, όπου ο λαός θα κάνει κουμάντο.

Στη μνήμη τους, η σύζυγος Μαρίκα και η κόρη Λούλα προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Θεσ/νίκης.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας μάνας και γιαγιάς ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΣΙΑΚΙΛΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 21 Φλεβάρη 2015, πλήρης ημερών, στα 93 της χρόνια, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 120 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετρούπολης.

Τα παιδιά της Φώτης και Κωνσταντίνα, ο εγγονός της Γιώργος, ο Μπαρμπάκος Γιάννης και ο Μπανούτσος Ηλίας.

***

Στη μνήμη του ΠΕΡΙΚΛΗ ΓΑΛΑΝΗ οι σύντροφοι και φίλοι του προσφέρουν στο ΚΚΕ 60 ευρώ μέσω ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου.

***

Στη μνήμη της ΧΡΥΣΑΣ ΜΠΑΦΑ οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου προσφέρουν στο ΚΚΕ 65 ευρώ.

***

O ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΓΙΑΝΤΖΗΣ (Φλώρος ή Βολιώτης, 18/3/1918 - 27/4/2014) γεννήθηκε στην Αργαλαστή Πηλίου από αγροτική οικογένεια. Από νωρίς ήρθε σε επαφή με τα κομμουνιστικά ιδεώδη και το 1935 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Το 1942 βγήκε στο βουνό όπου και πολέμησε και τραυματίστηκε με τον ΕΛΑΣ κατά την Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στον τόπο του αλλά κυνηγημένος αναγκάζεται να βγει ξανά στο βουνό, όπου και συμμετέχει ενεργά στις τάξεις του ΔΣΕ από το 1947 και μέχρι τις τελευταίες στιγμές στο Γράμμο και στο Βίτσι σε προχωρημένη διμοιρία θανάτου. Ακολούθησε την αναδίπλωση στην Αλβανία και μετά εγκαταστάθηκε στην Τασκένδη της ΣΔ του Ουζμπεκιστάν, όπου έκανε οικογένεια, μέχρι το 1962 όταν και επαναπατρίστηκε. Παρ' όλες τις μετέπειτα κακουχίες παρέμεινε πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά μέχρι την τελευταία του μέρα. Στη μνήμη του ο εγγονός του Νίκος Λαρίσης, μέσω της ΟΒ Ολλανδίας, προσφέρει 50 ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΛΕ
ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΛΕ
***

φωτό 2

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μας συντρόφων που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του Κόμματός μας και δεν βρίσκονται πια μαζί μας, του αδελφού μας ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ, του θείου μας ΝΙΚΟΥ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ (ΠΥΡΑΥΛΟΥ) και της συζύγου του ΤΑΣΙΑΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ, που «έφυγε» φέτος, προσφέρουμε, μέσω TO Πέλλας του ΚΚΕ, 300 ευρώ.

Αγγελική και Βούλα Τερζόγλου

***

φωτό 1

Στη μνήμη του σ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ που απεβίωσε πρόσφατα, σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μεταμόρφωσης.

***

φωτό 1

Ο ΤΣΙΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ γεννήθηκε στη Ρεντίνα Καρδίτσας το 1927. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από μικρό παιδί επηρεάστηκε από τις κομμουνιστικές ιδέες. Το 1943 με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, οργανώθηκε στις τάξεις της και εν συνεχεία στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Εκεί εκτέλεσε όλες τις υπηρεσίες που του δόθηκαν και πήρε μέρος στον αφοπλισμό των Ιταλών. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας αναγκάστηκε να βγει στο βουνό για να σώσει τη ζωή του. Οργανώθηκε στο τάγμα του Αγραφιώτη και υπηρέτησε στο ΔΣΕ, ενώ στις 20 Νοέμβρη του 1947 έγινε τακτικό μέλος του ΚΚΕ. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες. Συμμετείχε στη διείσδυση των Γρεβενών και στις επιχειρήσεις του Γράμμου ως διοικητής διμοιρίας στο τάγμα του Ζέρβα. Στις 12 του Ιούλη του ίδιου έτους κατά τη διάρκεια της μάχης στο Μοναστήρι της Φούρκας, τραυματίζεται. Αφού νοσηλεύτηκε, επέστρεψε στην ενεργό δράση και πήρε μέρος στον ελιγμό του Γράμμου προς το Βίτσι, στις μάχες του Μαλιμάδι και της Κούλας-Πλατύ, όπου ξανατραυματίστηκε. Στις μάχες αυτές έχασε και τη μία του αδερφή. Μετά την ανάρρωσή του στάλθηκε στη Σχολή Αξιωματικών έκτης σειράς. Ελαβε μέρος στη μάχη της Φλώρινας στις Κλεινέδες, στη μάχη του ανατολικού Γράμμου και στο ύψωμα 1025, όπου τραυματίστηκε για 3η φορά αποκτώντας το στηθικό του τραύμα. Αρνούμενος να εγκαταλείψει τον αγώνα μετά την ανάρρωσή του επιστρέφει στη σχολή και στην ένοπλη δράση. Τον Αύγουστο του 1949 πήρε μέρος στη μάχη του Λίσιτς και στις 29 Αυγούστου μετείχε στο τελευταίο τάγμα που εγκατέλειψε το ύψωμα Πάτρα στις 12 τη νύχτα. Αμέσως μετά υποχώρησε στο Μπορέλι της Αλβανίας και, μέσω Δυρραχίου, έφυγε για την ΕΣΣΔ. Εγκαταστάθηκε στην Τασκένδη στη 12η πολιτεία. Το 1956 μετά τη διάσπαση, πιστός στη γραμμή Ζαχαριάδη, διαγράφηκε από το Κόμμα μαζί με χιλιάδες συντρόφους του. Το 1975 που επαναπατρίστηκε, μέχρι και τη μέρα που απεβίωσε περίμενε καρτερικά την αποκατάστασή του. Απεβίωσε στις 31/3/2015 και η κηδεία πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του, Ρεντίνα Καρδίτσας.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΣΙΑΚΙΛΟΥ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΣΙΑΚΙΛΟΥ
Στη μνήμη του ο γιος του Ηλίας, η νύφη του Κατερίνα, τα εγγόνια Βαγγέλης, Χριστίνα και Ζωή προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ και στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» ακόμα 200 ευρώ.

  • Επίσης, σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν: Κατσή Ζωή - 100 ευρώ, Γιώτης Βασίλης με τη Σεφερλή Βούλα 200 ευρώ, Καμάρα Ευαγγελία 50 ευρώ στο ΚΚΕ και οι Μούτος Γιώργος, Αλέξη Γεωργία, Γιώτης Βασίλης, Σεφερλή Βούλα, Χατζηθεοδωρίδης Σάββας το ποσό των 105 ευρώ στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΤΣΙΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΤΣΙΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΤΣΟΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑΣ
ΤΣΟΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ