Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός τους

Αντιμέτωποι χτες με τα ΜΑΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης. Νέα κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας. Απαιτούν να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και άρση των απολύσεων

Τον «τρομονόμο» αντίκρισαν μπροστά τους, χτες το μεσημέρι, στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι απεργοί της «ΣΟΦΤΕΞ», που απαίτησαν από την κυβέρνηση ν' ακυρώσει τη σύμβαση της ιδιωτικοποίησης. Μεγάλη αστυνομική δύναμη και κλούβες μπροστά και στους γύρω δρόμους σε ετοιμότητα ενώ μέχρι και πυροσβεστικό όχημα είχε επιστρατευτεί για να προστατευτεί το υπουργείο από τους «εχθρούς-απεργούς». Με πανό που απαιτούσε να φύγει η πολυεθνική από τη «ΣΟΦΤΕΞ», με μαύρες σημαίες στα χέρια και με πείσμα φώναζαν «Δουλιά κι όχι απολύσεις», «Να σταματήσει η κοροϊδία», «Κάτω τα χέρια από τη "ΣΟΦΤΕΞ"», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Λίγο νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας είχαν φροντίσει να συναντηθούν με τον αρμόδιο υφυπουργό, για να ζητήσουν «πιστοποιητικά νομιμότητας», ότι δηλαδή μπορούν και έχουν το δικαίωμα ν' απολύουν εργαζόμενους με βάση την πολιτική των αναδιαρθρώσεων που υιοθετεί η εταιρία. Για τον... αγώνα τους, μάλιστα, πήραν και «δώρο» από την κυβέρνηση: Να μπουν σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΕ, με πριμοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων αντί 3 δισ. που ζήτησαν!

Μετά απ' αυτό, ήταν αναμενόμενη η απάντηση της κυβέρνησης, στη συνάντηση με τους εργαζόμενους και στον αγώνα που κάνουν όχι μόνο για να μην απολυθούν οι 12 συνάδελφοί τους, αλλά και για να μην εκποιούνται και εκχωρούνται τμήματα της εταιρίας σε τρίτους και απαξιώνεται. Στο αίτημά τους γι' ακύρωση της σύμβασης πώλησης ο υφυπουργός δε «μοίρασε»... εκατομμύρια αλλά είπε ότι το αίτημα έχει ανατεθεί σε νομικό γραφείο και μετά από συνάντηση και με το σωματείο και τα στοιχεία που θα προσκομιστούν, θα κριθεί η αντισυμβατική συμπεριφορά των μετόχων για να υπάρξει ακύρωση! Επιπλέον, θα υπάρξει τριμερής συνάντηση μέχρι 10/7 για το θέμα. Οσο για τις απολύσεις, κι αυτές θα πρέπει να επικυρωθούν για το νόμιμο της διαδικασίας από νομικό γραφείο. Και σαν να μην έφταναν αυτά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Π. Νάιτ, «έκανε γνωστό» στους αρμόδιους ότι οι εργαζόμενοι τα λένε αυτά γιατί επηρεάζονται... από τους ανταγωνιστές!

Μετά από αυτά που άκουσαν από τους εκπροσώπους του σωματείου τους οι απεργοί της «ΣΟΦΤΕΞ», όχι μόνο αγανάκτησαν αλλά φώναζαν κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους κοροϊδεύει. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, δηλώνοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Αμέσως γύρισαν στο εργοστάσιο κι ανέβηκαν στα γραφεία του διευθυντή και μετόχου, Φορλίν, και ζήτησαν να μιλήσουν. Απαίτησαν την ακύρωση των απολύσεων και προειδοποίησαν ότι δε θα κάνουν βήμα πίσω, «όλοι στη δουλιά ή όλοι στον αγώνα». Αλλωστε σήμερα πριν την πορεία στο υπουργείο Εργασίας θα συναντηθούν πάλι με τη διοίκηση της πολυεθνικής κοινοπραξίας, ενώ για την Παρασκευή έχουν κηρύξει νέα 24ωρη απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ