Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή

Με τη διαδικασία της ακρόασης των φορέων συνεχίστηκε χτες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο: «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Με τα άρθρα του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση συνεχίζει τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, που φέρουν τη σφραγίδα των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται συστηματικά στην Εκπαίδευση από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, προκειμένου να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Από το ΚΚΕ, εξαρχής έγινε καθαρό ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ θα υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν την κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων», το βαθμό προαγωγής και απόλυσης, την επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών και την επανεγγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».

Από τους φορείς που συμμετείχαν χτες στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ξεχώρισε η τοποθέτηση της Μαρίας Δελλή, οργανωτικής γραμματέα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), η οποία επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Αιτήματα, όπως μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, χρηματοδότηση των σχολείων, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, διαγραφή των χρεών των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ, επαναλειτουργία των σχολείων που έκλεισαν, Ειδική Αγωγή και άλλα δε γίνονται δεκτά». Πρόσθεσε ότι το «νέο Λύκειο» «παραμένει ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, ανταγωνιστικό, μόνο και μόνο για την προετοιμασία στο Πανεπιστήμιο. Αυτό δεν αλλάζει».

«Για το Επαγγελματικό Λύκειο επανέρχονται οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν και επανέρχονται φυσικά και οι εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ωραία! Πρώτον, οι εκπαιδευτικοί που επιστρέφουν, αφαιρούνται από τις 15.000 προσλήψεις που θα γίνουν σε όλο το Δημόσιο το έτος 2015, όταν ήδη ξέρετε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Δεύτερον, τα άρθρα του νόμου που ρυθμίζουν τη μαθητεία στο 4ο έτος των ΕΠΑΛ και προωθούν τη μη τυπική εκπαίδευση ΣΕΚ, ΙΕΚ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και όλα αυτά παραμένουν. Είχατε υποσχεθεί ότι θα καταργήσετε τα ΣΕΚ. Μένουν άθικτα τα ιερά και τα όσια της στρατηγικής τόσο της ΕΕ όσο και του ΟΟΣΑ. Δηλαδή, κατάρτιση των μαθητών στις δεξιότητες, ανάλογα κάθε φορά με το τι έχει ανάγκη η αγορά και οι επιχειρήσεις. Η επαγγελματική εκπαίδευση συνεχώς υποβαθμίζεται. Εχουμε κατακόρυφη πτώση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών. Αυτά τα σχολεία τα αντιμετωπίζετε δυστυχώς και σήμερα ως σχολεία που πηγαίνουν "τα παιδιά ενός κατώτερου θεού"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ