Σάββατο 9 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εκδήλωση της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής

Με ντοκουμέντα από αγώνες εργαζομένων στις τράπεζες συνοδεύτηκε η εκδήλωση των ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Στην εκδήλωση μίλησε ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, αναδεικνύοντας τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την ηρωική συμβολή της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη, το χαρακτήρα του φασισμού και την απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Στην ομιλία του, το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε και στην παρακαταθήκη από τον απαράμιλλο ηρωισμό των κομμουνιστών στη μάχη του λαού μας κατά τη δεκαετία του 1940, αλλά και στα συμπεράσματα από τη θετική και αρνητική πείρα του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στην αντιστασιακή δράση μέσα από το ΕΑΜ, κάνοντας αναφορά στην ΕΣΤΟ: Την Επιτροπή Συνεργασίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων, που ιδρύθηκε το 1942 με πρωτοβουλία των Συλλόγων της Εθνικής, της Αγροτικής και της Τράπεζας της Ελλάδας. Υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, η ΕΣΤΟ διαχειρίστηκε με επιτυχία τις απεργίες στον κλάδο, αλλά και τη συμμετοχή του στις μεγάλες απεργίες ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και την τρομοκρατία από τη δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας. Μάλιστα, στην εκδήλωση μοιράστηκε αντίγραφο του εξωφύλλου του φύλλου 9 της παράνομης εφημερίδας «ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ», έκδοσης του ΕΑΜ Εθνικής Τραπέζης.

Ο Π. Κατηφές αναφέρθηκε επίσης στο «Μπλόκο της Τράπεζας της Ελλάδας», που αποτέλεσε σταθμό στον αντιφασιστικό αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων, όταν στις 28/8/1943 οι Γερμανοί επιτέθηκαν σε εκδήλωση του ΕΑΜικού ΔΣ των εργαζομένων της τράπεζας που τιμούσε τους πεσόντες «τραπεζοελλαδίτες» στο Αλβανικό Μέτωπο.

Η ομιλία της εκδήλωσης έκλεισε με κάλεσμα για ένταση της πάλης για την απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, για τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, της ενεργητικής συμμετοχής των εργαζομένων στην οργάνωση και διεύθυνση της κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ