Σάββατο 9 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Σε κοινή διάταξη μάχης απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα

Μεγάλες αυξήσεις τιμών σε αγαθά που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες φέρνει ο «ενιαίος συντελεστής» ΦΠΑ

Εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης, ενόψει και της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ μεθαύριο Δευτέρα

Eurokinissi

Εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης, ενόψει και της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ μεθαύριο Δευτέρα
Ο σκληρός πυρήνας των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας» βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του μνημονίου συνεπάγεται την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων και μάλιστα άμεσης απόδοσης για το ταμείο του αστικού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση έσπευσε να δρομολογήσει το σχέδιο για τις μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης σε πολύ υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, για μία ακόμα φορά, οι στοιχειώδεις ανάγκες που αφορούν την καθημερινή διαβίωση των λαϊκών νοικοκυριών, φορτώνονται με νέα χαράτσια, προκειμένου να υπηρετηθεί το σχέδιο της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Νέα φοροκαταιγίδα πάνω στην ήδη υπάρχουσα φοροληστεία του λαού

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, μέσω του «ενιαίου συντελεστή» ΦΠΑ, αποτελεί, εδώ και χρόνια, πάγια αξίωση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ. Ο πήχης του ενιαίου συντελεστή ξεκινάει από το 16% και φτάνει στο 18% ή ακόμη και στο 19%, ανάλογα με το κάθε αντιλαϊκό σενάριο. Σήμερα, ο συντελεστής του ΦΠΑ για τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, κ.ά. διαμορφώνεται σε 13%, ενώ η παραπέρα διόγκωσή του μεταφράζεται σε πρόσθετη φοροαφαίμαξη αρκετών δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε συνδυασμό με το ύψος της φοροαφαίμαξης από το ΦΠΑ και ως αντιλαϊκή εφεδρεία, εξετάζεται και η απόσυρση της «ελάφρυνσης» κατά 30% που ισχύει στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης».

Σταθερά στο ύψος του διατηρείται και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ αποσύρονται και οι κυβερνητικές υποσχέσεις σχετικά με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Ποσοτικοποιούνται» και συμπληρώνονται τα αντιλαϊκά μέτρα

Την ίδια ώρα, οι «λίστες» με τα κυβερνητικά μέτρα εξειδικεύονται, «ποσοτικοποιούνται» και συμπληρώνονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους «θεσμούς». Τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίστηκαν χτες και στο πλαίσιο της «Ομάδας Εργασίας» (Euro working Group), ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχείς είναι τις τελευταίες μέρες και οι τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ, όπως ανέφερε χτες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε χτες με τον Ισπανό ομόλογό του, Λουίς ντε Γκίντος. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, συζητήθηκαν βραχυπρόθεσμα ζητήματα, καθώς και «η μακροπρόθεσμη διαδικασία η οποία θα φέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια διαδικασία ανάκαμψης, επενδύσεων».

Εξάλλου, σε δημοσίευμά της, η «Wall Street Journal», επικαλούμενη αξιωματούχους της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν πολλά κοινά σημεία σύνδεσης μεταξύ του σχεδίου του Γ. Βαρουφάκη και των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων». Απαντώντας στο δημοσίευμα, ο Γ. Βαρουφάκης, επισημαίνει ότι «πρόκειται (σ.σ. το σχέδιό του) για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group».

Να σημειωθεί ότι το λεγόμενο «μακρόπνοο σχέδιο» συζητήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που είχε αυτήν τη βδομάδα ο Γ. Βαρουφάκης με τον Επίτροπο της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, καθώς και με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανακοίνωσε ότι η διευθύνουσα σύμβουλος Α. Σακελαρίου, «έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών». Η Α. Σακελαρίου εμπλέκεται στην υπό δικαστική διερεύνηση υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ