Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα με ... .πολλούς αστερίσκους

Με ένα ψήφισμα - απόφαση που ναι μεν δεν παραχωρεί άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στο κράτος, αλλά βάζει τέτοιους αστερίσκους που μπορεί εύκολα να ανατραπεί, ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το περασμένο Σάββατο. Ειδικότερα, το ψήφισμα που εγκρίθηκε με τις ψήφους των συνέδρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (185 ψήφοι) λέει «όχι» στην παραχώρηση, αλλά το ΔΣ της ΚΕΔΕ, μετά από εξουσιοδότηση του Σώματος και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει, μπορεί να δώσει - εκτός από τα ταμειακά διαθέσιμα - και τους μισθούς των δημάρχων «για τη σωτηρία της χώρας». Κατά της απόφασης ψήφισαν 57 σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε «να εμμείνουμε στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων. Να εξουσιοδοτήσουμε το ΔΣ της ΚΕΔΕ να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της ΚΕΔΕ τα οποία ακόμη εκκρεμούν , προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο ΔΣ και Εκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα, η επίλυση του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων. Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας».

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», που περιείχε βασικές προτάσεις για τη λειτουργία των Δήμων ως προς την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, και με το οποίο μεταξύ άλλων απαιτούνταν:

  • Καμία παραχώρηση των αποθεματικών και των διαθεσίμων για την πληρωμή του χρέους και των δανειστών.
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σ' αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνει την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

Την απόφαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπερψήφισαν 10 σύνεδροι.

Σημειώνεται πως στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ που υπερψηφίστηκε, σημειώνεται μεν ότι «η ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μονομερή πράξη από πλευράς της Κυβέρνησης», αλλά επισημαίνονται «η ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος της ΚΕΔΕ και τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ανταποδοτικά τέλη κάθε μορφής από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, τα οποία πρέπει να κατατεθούν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας και να επενδυθούν σε ρέπος» και «το κλίμα ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό συμφέρον».

Παρεμβάσεις κομμουνιστών δημάρχων

Μιλώντας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, τόνισε πως «Αν συνεχίζουμε με τον ίδιο βηματισμό, το ίδιο αποτέλεσμα θα αναπαραχθεί. Πρέπει να αποφασίσουμε αν ο δρόμος που ακολουθούμε μέχρι σήμερα φέρνει αποτελέσματα». Εθεσε τα εξής ερωτήματα: «Το κεφάλαιο κινείται από εδώ και από εκεί ή έχει στρατηγική; Δεν έχουμε πρόβλημα με το προσωπικό; Υπάρχει ένας δήμαρχος που να λέει "εγώ δε θέλω προσωπικό"; Πόσες κυβερνήσεις πέρασαν από εδώ; Νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες; Γιατί η ΕΕ δε θέλει να έχουμε μόνιμο προσωπικό; Δεν είναι ότι ο χώρος των δήμων και ο "Καλλικράτης" είναι προνομιακός χώρος επένδυσης κεφαλαίων; Αν λειτουργούσαμε, θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους αυτοί που έχουν το κεφάλαιο; Σε εσάς δεν έρχονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι και λένε "δώστε μας τη μια υπηρεσία γιατί εμείς ξέρουμε να τη διαχειριζόμαστε"; Δεν έρχονται για τα σκουπίδια, για 1002 ζητήματα;».

Καταλήγοντας αναρωτήθηκε: «Γιατί εμείς πηγαίνουμε και κάνουμε αγώνα και ανταγωνισμό με την Περιφέρεια για το πρόγραμμα επισιτισμού 2015 - 2020; Το όραμά μας είναι το 2020 να μοιράζουμε συσσίτια; Γιατί δεν πάμε να δούμε την αιτία; Είμαστε πρωταγωνιστές, άρα θα πάρουμε θέση, και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από το να βρεθούμε δίπλα σε αυτούς που παλεύουν, ιδρώνουν και χτίζουν αυτόν τον τόπο. Και αυτοί δεν είναι οι εφοπλιστές».

Από την πλευρά του ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, επεσήμανε ότι «η συνταγή της πολιτικής που υπηρετείται και ακολουθείται, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, προβλέπει οι Δήμοι να είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας στην εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, προβλέπει τις μεγάλες περικοπές στους οικονομικούς πόρους, κι ας σκίζουν κάποιοι τα ιμάτιά τους για το 65% των περικοπών που έγιναν την τελευταία 5ετία, χωρίς να ανοίξει μύτη όμως από την ΚΕΔΕ, την γενίκευση της ανταποδοτικότητας, την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων όπως καθαριότητα, πράσινο, Πολιτισμό, Αθλητισμό, τη δράση ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ σε αυτή την κατεύθυνση, την εφαρμογή της ελαστικής εργασίας».

Σημείωσε ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν οι δήμοι μας και την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων όπως στη "Βοήθεια στο Σπίτι", στα ΚΔΑΠ, στις σχολικές καθαρίστριες, τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς». Στηλίτευσε τόσο τη μη δέσμευση του υπουργού για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές, «αφού είπε πως "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκτήσει διαχρονικότητα αυτός ο θεσμός". Δηλαδή διαιωνίζεται η εκκρεμότητα, η ανασφάλεια, το άγχος των εργαζομένων», καθώς επίσης και την υποκρισία του αντιπροέδρου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, που δεν αφιέρωσε ούτε λέξη στις πέντε σελίδες της εισήγησής του για την αναγκαιότητα μονιμοποίησης των εργαζομένων στις δομές αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ