Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΠΑ
Κρίσιμες εκλογές για το μέλλον των εργαζομένων

Διακήρυξη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης - Συνεργαζόμενοι (ΕΣΚ-Σ)

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) και το μέλλον των εργαζομένων διενεργούνται σήμερα και αύριο πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), μετά την παραίτηση των έξι μελών της ΔΑΚΕ από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Η περίοδος είναι κρίσιμη καθώς η κυβέρνηση, λειτουργώντας σαν μεσίτης ιδιωτικών συμφερόντων, ξεπουλά την ΟΑ, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι σε όσους τη στηρίζουν, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ.

Η διαδικασία για το ξεπούλημα υπηρετήθηκε πιστά από τη ΝΔ στο παρελθόν και στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο μεθοδικά και με σχέδιο οδήγησαν την ΟΑ, με ημερήσιο τζίρο ένα δισ. δρχ., στη σημερινή κατάσταση, ώστε να εμφανίσουν το ξεπούλημα δήθεν σαν αναγκαιότητα.

Για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην ΟΑ, την πρώτη και κύρια ευθύνη έχουν σίγουρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, σημαντικές ευθύνες αναλογούν και στις παρατάξεις της πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), που έβαλαν στην κυριολεξία «πλάτη» για να «περάσει» η πολιτική της ιδιωτικοποίησης.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση - Συνεργαζόμενοι (ΕΣΚ-Σ) στη διακήρυξή της υπογραμμίζει ότι η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ θα «χτυπήσει» πρώτα τους εργαζόμενους, διαλύοντας τον ιστό των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, τονίζει ότι η ΟΑ έχει μέλλον, έχει μεγάλες δυνατότητες, μόνο σαν δημόσια επιχείρηση, καθώς διαθέτει: Εμπειρο προσωπικό, διεθνώς αναγνωρισμένο και υψηλό δείκτη ασφαλείας. Πολύ καλό δίκτυο σε όλες τις ηπείρους και μια σταθερή πελατεία στον απόδημο ελληνισμό. Σοβαρή υποδομή και κυρίαρχο ρόλο σε μια περιοχή με συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση. Τέλος, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η ΟΑ μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για την παραίτηση των μελών της ΔΑΚΕ από το ΔΣ της ΟΣΠΑ, η ΕΣΚ-Σ επισημαίνει ότι ήταν μια κίνηση που στην ουσία διευκολύνει την κυβερνητική πολιτική. Ξεκαθαρίζει ότι επιδίωξη του ψηφοδελτίου που συγκροτήθηκε είναι η αντίσταση των εργαζομένων και η κοινή δράση από τα κάτω για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ.

«Εμείς που συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο ΕΣΚ-Συνεργαζόμενοι δεν αποτελούμε συγκόλληση χωρίς αρχές, μια εκλογικίστικη, ευκαιριακή συνεργασία, χωρίς συνέχεια και προοπτική. Συναντηθήκαμε στους κοινούς αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος κλπ. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε, φιλοδοξώντας να αποτελέσουμε πόλο συσπείρωσης όλων των εργαζομένων που συνεχίζουν να πιστεύουν στη δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος, στην πάλη του, στον ταξικό του προσανατολισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΣΚ-Σ διευκρινίζει πως δεν έχει αυταπάτες ότι μέσα από τις εκλογές θα αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός δύναμης που υπάρχει και προσθέτει: Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων μέσα από επιτροπές αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εθνικό αερομεταφορέα. Το πλαίσιο δράσης της ΕΣΚ-Σ είναι: Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, με την επαναφορά όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου 100% στο κράτος. Επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο προ την ψήφιση των νόμων 2271 και 2602 καθεστώς. Διεκδίκηση ΣΣΕ για το 2001 που να καλύπτει τις απώλειες των τελευταίων χρόνων. Κάλυψη των πάγιων αναγκών της ΟΑ με μονιμοποίηση των εποχικών με επετηρίδα. Διατήρηση του Ασφαλιστικού και ένταξη σε αυτό όλων των εργαζομένων στην ΟΑ. Δημόσια, υποχρεωτική, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Οχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Υπαγωγή του αεροδρομίου Σπάτων στο κράτος. Οχι στον «κοινωνικό» διάλογο - απάτη.

Η ΕΣΚ-Σ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, ενισχύοντας τις φωνές που δεν υποτάσσονται, δεν εξαγοράζονται και δε «διαφωνούν» συμφωνώντας. «Τώρα που πληρώνουμε τα σπασμένα του δικομματισμού και η ΟΑ βγήκε στο σφυρί, σας καλούμε να τιμωρήσετε με την ψήφο σας αυτούς που τόσα χρόνια έκαναν συνδιοίκηση, άρα είναι συνυπεύθυνοι και τώρα εμφανίζονται σαν Μεσσίες και μοναδικοί σωτήρες. Ενισχύστε την ΕΣΚ-Σ για το δυνάμωμα της ενότητας των εργαζομένων στη βάση, απαραίτητου όρου για την επίθεση που δεχόμαστε», καταλήγει το κάλεσμα της ΕΣΚ-Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ