Τετάρτη 13 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ψηφίστηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ψηφίστηκε χτες το μεσημέρι επί της αρχής και κατ' άρθρο από την Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως αναδείχθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, στηρίζονται και διατηρούν σε πλήρη ισχύ τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο νόμος 4186/2013 για το Νέο Λύκειο, με τον οποίο το Λύκειο συνδέθηκε ακόμα περισσότερο με την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε βάρος της όποιας γενικής μόρφωσης, άφησε αυτούσια μία «στρατηγική» που θέλει τα ΕΠΑΛ να είναι σχολεία ενός «κατώτερου θεού», άφησε άθικτο το νόμο 3966/2011 (Διαμαντοπούλου) για τα Πρότυπα - Πειραματικά καθώς διατηρείται η πρόβλεψη για χορηγούς, τις διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και τον ελιτίστικο θεσμό των «Προτύπων» και πάει λέγοντας.

Το γεγονός ότι το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η ΝΔ είναι επί της ουσίας ενταγμένο στο πλαίσιο της άσφαιρης αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ (για να κάνει και λίγο αντιπολίτευση), αλλά και ενάντια σε κάποιες ρυθμίσεις, όπως η επανεγγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάποιες συμπληρώσεις, ή ψευτοβελτιώσεις που δεν αλλάζουν στο ελάχιστο τους μέχρι τώρα αντιεκπαιδευτικούς νόμους. Οπως έγινε σαφές από τον ειδικό αγορητή του, Μανώλη Συντυχάκη, οι βουλευτές του Κόμματος θα ψηφίσουν υπέρ των ρυθμίσεων που βρέθηκαν στο διεκδικητικό πλαίσιο του κινήματος, όπως η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης, η επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών, η επανεγγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», ωστόσο επισήμανε πως «οι θέσεις σας για την Παιδεία δεν απαλείφουν ούτε καν αμβλύνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ενδεικτικά ότι ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας στα αστικά συγκροτήματα του Τύπου, που έσπευσαν να μιλήσουν για κίνδυνο Grexit των ελληνικών πτυχίων από τον ευρωπαϊκό χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, διαβεβαίωσε ότι «το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ουδόλως αγγίζει ή μεταβάλλει, πόσω μάλλον καταργεί το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων. Αναφερόμαστε στην μπακαλίστικη αποτίμηση των πτυχίων που είναι ξεκάθαρο ότι εντάσσεται στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου και στο χώρο της Παιδείας». Ξεκαθάρισε ότι η αντίληψη του ΚΚΕ για την ενιαία, δημόσια, δωρεάν Παιδεία δεν έχει καμία σχέση με τη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για πτυχία που εξασφαλίζουν ευέλικτους και φτηνούς εργαζόμενους που υπηρετεί και η νέα κυβέρνηση.

Οπως σημείωσε, αν η κυβέρνηση ήθελε να παρουσιάσει έστω και ένα δείγμα διαφορετικότητας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αν μη τι άλλο, θα έκανε δεκτή έστω την τροπολογία του ΚΚΕ που αφορά την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των υπόλοιπων ρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων που την ενίσχυσαν για την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ