Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΟΧΙ στις παραπομπές των αγροτών

Η παραγραφή των λεγόμενων αγροτικών αδικημάτων που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή με το νόμο 2721/1999 είναι νόμιμη και κινείται μέσα στα συνταγματικά πλαίσια. Ο Αρειος Πάγος (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) με χτεσινή απόφασή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέτρεψε τις μέχρι τώρα αποφάσεις του και άναψε «το πράσινο φως νομιμότητας» στη νομοθετική ρύθμιση που έκανε η Βουλή προ διετίας για τα... αδικήματα των αγροτών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δόθηκε χτες μέχρι αργά το απόγευμα μάχη επιχειρημάτων μεταξύ των αρεοπαγιτών για το αν είναι συνταγματική ή όχι η νομοθετική ρύθμιση για τα λεγόμενα αγροτικά αδικήματα.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνήλθε σε δύο σχηματισμούς για το θέμα των αγροτών. Ο πρώτος σχηματισμός της Ολομέλειας με ψήφους 23-19 τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου 2721/1999 που απάλλαξε τους αγρότες, ενώ ο δεύτερος σχηματισμός ισοψήφησε 19-19, ως προς το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της νομοθετικής ρύθμισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 371 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επικρατεί η γνώμη του πρώτου δικαστικού μηχανισμού που τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής των αγροτών.

Μετά τη χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει πλέον ο δρόμος για αρκετές από τις δίκες των αγροτών. Ετσι, δεν μπορούν να αναβιώσουν όλες οι δικαστικές υποθέσεις που είχαν «τελειώσει» μέχρι στιγμής με αποφάσεις των δικαστηρίων που αναγνώριζαν ότι επήλθε παραγραφή βάσει του νόμου 2721/99.

Να υπενθυμίσουμε ότι χιλιάδες αγρότες έχουν οδηγηθεί και οδηγούνται ακόμη στα δικαστήρια, με διάφορες σαθρές κατηγορίες (παρακώλυση συγκοινωνιών κλπ.), επειδή αγωνίζονταν για την επιβίωσή τους και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης από την οποία πλήττονταν άμεσα. Πάρα πολλές φορές τα δικαστήρια έχουν εξαντλήσει την αυστηρότητά τους σε βάρος των αγροτών επιβάλλοντάς τους εξοντωτικές ποινές.

Με νομοθετική ρύθμιση είχαν παραγραφεί τα... αδικήματα των αγροτών που είχαν διαπραχθεί στις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά το χρονικό διάστημα 1994-'97. Ομως, ο Αρειος Πάγος με αποφάσεις του είχε κρίνει πως η παραγραφή ήταν παράνομη και αντισυνταγματική, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για κρυπτοαμνηστία. Η διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε κρίνει ότι δεν μπορεί να γίνει παραγραφή για ποινικά αδικήματα παρά μόνο για πολιτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ