Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ενταση και μετά από τις παραιτήσεις υπουργών

ΣΚΟΠΙΑ.--

Δε φαίνεται να καταλαγιάζει εύκολα η ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης», Ζόραν Ζάεβ, μετά από τις προχτεσινοβραδινές παραιτήσεις της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μίλε Γιανακίεφσκι, καθώς και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών UBK, Σάσο Μιγιάλκοφ. Η ένταση αντανακλά και ευρύτερες διεργασίες στις οποίες εμπλέκονται διάφορες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» στα Βαλκάνια.

Οι παραιτήσεις στην ουσία επιβλήθηκαν μετά από έντονες πιέσεις πρέσβεων δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως ο Αμερικανός πρέσβης, Τζες Μπέιλι, και η Γερμανίδα, Κριστίνε Αλτχάουζερ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της πολύμηνης πολιτικής κρίσης που κλιμακώθηκε ιδιαίτερα μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις στρατού και Αλβανών αυτονομιστών το Σαββατοκύριακο στο Κουμάνοβο. Η αντιπολίτευση βέβαια, που διοργανώνει συγκέντρωση την Κυριακή, ζητάει παραίτηση του Γκρούεφσκι.

Οι παραιτηθέντες υπουργοί όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής για σκάνδαλα. Ιδιαίτερα καταγγέλθηκαν για τις μαζικές υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων αξιωματούχων. Η αντικατάστασή τους έγινε άμεσα, αφού σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής εγκρίθηκε η τοποθέτηση του Μίτκο Τσάβκοφ στο υπουργείο Εσωτερικών και του Βλάντο Μισαϊλόφσκι για τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μόνο ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών UBK δεν αντικαταστάθηκε άμεσα.

Διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ μεταξύ των δραστών στο Κουμάνοβο

Οσον αφορά τις πρόσφατες ανησυχητικές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, αστυνομικοί αξιωματικοί στα Σκόπια ανακοίνωσαν χτες ότι μετά από αυτοψία που έγινε στις σορούς των ένοπλων δραστών της επίθεσης προέκυψε πως δύο από αυτές ανήκουν σε δύο Αλβανούς, διοικητές του παλιού ΟΥΤΣΕΚΑ που είχε δράσει στο Κοσσυφοπέδιο από το τέλος της δεκαετίας του '90. Πρόκειται για τον Μιρσάντ Ντρεκάι, γνωστός και ως «διοικητής ΝΑΤΟ» του ΟΥΤΣΕΚΑ, και τον Μπεγκ Ριζάι, γνωστός και ως «διοικητής Μπέγκου». Επιβεβαιώθηκε ακόμη μετά από διασταύρωση στοιχείων και από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ ότι μεταξύ των 30 Αλβανών που παραδόθηκαν στις αρχές της ΠΓΔΜ είναι και ο 48χρονος Σάμι Ουξίνι, γνωστός και ως «διοικητής Σόκολι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ