Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Σύγχυση περί πραξικοπήματος

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.--

Σύγχυση και παράταση της πολιτικής έντασης επικρατεί στην πρωτεύουσα του κεντροαφρικανικού Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, μετά την ανακοίνωση του υποστράτηγου Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ πως ανέτρεψε χτες το απόγευμα την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα με αφορμή τις θυελλώδεις διαδηλώσεις που σημειώνονται στη χώρα από τις 26 Απρίλη, οπότε ο τελευταίος δημοσιοποίησε τα σχέδιά του να διεκδικήσει για τρίτη φορά τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του ερχόμενου Ιούνη.

Ο υποστράτηγος Νιγιομπαρέ, που είχε αποπεμφθεί το Φλεβάρη από τη θέση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε την ανατροπή της κυβέρνησης με διάγγελμά του στο κρατικό ραδιόφωνο, που περικυκλώθηκε νωρίτερα από εκατοντάδες στρατιώτες. Ισχυρίστηκε ότι «σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία» και ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με στελέχη της αντιπολίτευσης, κοινωνικών φορέων και θρησκευτικών ηγετών για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη μετάβαση του προέδρου Νκουρουνζίζα στην Τανζανία στο πλαίσιο πολιτικών διαβουλεύσεων με στόχο τον τερματισμό της έντασης στο Μπουρούντι. Ωστόσο, ο Πιερ Νκουρουνζίζα, που επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα, αρνήθηκε πως ανατράπηκε η κυβέρνησή του, χαρακτηρίζοντας το διάγγελμα του υποστράτηγου «αστείο» και την απόπειρα «αποτυχημένη».

Το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Πρετόρια ανακοίνωσε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στο Μπουρούντι, αλλά δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν πρόκειται για ένα πραξικόπημα. Από το τέλος Απρίλη και ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο βδομάδες πάνω από 20 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομίας στη διάρκεια διαδηλώσεων που γίνονται ενάντια στα σχέδια του Νκουρουνζίζα για τρίτη προεδρική θητεία. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η απόφαση του Νκουρουνζίζα να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία παραβιάζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Αρούσα που είχαν γίνει προ δεκαετίας για τον τερματισμό εμφύλιων συγκρούσεων στο Μπουρούντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ