Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινές ασκήσεις Φιλιππίνων - Ιαπωνίας

Από τις κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Από τις κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΜΑΝΙΛΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τις πρώτες κοινές τους ασκήσεις πραγματοποίησαν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Philippine times», και μάλιστα στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με την έντονη «ανάμειξη» και της κινεζικής πλευράς.

Δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας κατέγραφε ότι στην άσκηση, που έγινε την Τρίτη, πήραν μέρος μια φρεγάτα του ΠΝ των Φιλιππίνων και δύο αντιτορπιλικά του ΠΝ της Ιαπωνίας. Ο επικεφαλής του ΠΝ των Φιλιππίνων, αντιναύαρχος Χεσούς Μιγιάν, δήλωσε ότι η άσκηση δε στρέφεται ενάντια στην Κίνα αλλά γίνεται για «λόγους ασφαλείας, απλά για να αποφευχθούν συμπλοκές, ασυνήθιστα περιστατικά».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Γενάρη, Μανίλα και Τόκιο είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο ανταλλαγές στρατιωτικών επισκέψεων και συνεκπαιδεύσεις, αλλά και «ανταλλαγές» στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, σηματοδοτώντας την ενίσχυση μιας στρατιωτικής συνεργασίας με πολλαπλά μηνύματα, κυρίως προς το Πεκίνο.

Αλλωστε, η κοινή τους ναυτική άσκηση δεν πέρασε απαρατήρητη από την κινεζική κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε ότι «έχουμε παρατηρήσει τη σχετική άσκηση και θα την παρακολουθήσουμε από κοντά».

Επιπλέον, η ίδια αξιωματούχος εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του Πεκίνου για δημοσιεύματα που φέρουν την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάζει την αποστολή πλοίων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κοντά στις περιοχές που η Κίνα θεωρεί μέρη της επικράτειάς της αλλά το ίδιο υποστηρίζουν και άλλες χώρες (π.χ. Φιλιππίνες). Συγκεκριμένα, η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» επικαλέστηκε ανώνυμο κρατικό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, έχει ζητήσει να υποβληθούν προτάσεις για την «αντιμετώπιση» των κινεζικών κινήσεων σε διαφιλονικούμενες περιοχές, μεταξύ άλλων με επιχωματώσεις που διευκολύνουν τη διεύρυνση λιμενικών και άλλων υποδομών. Το ίδιο δημοσίευμα εμφανίζει ως πρόταση την αποστολή αμερικανικών πλοίων σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από αυτά τα νησιά, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί «παραβίαση» της κινεζικής κυριαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ