Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ ΠΡΟΣ ΣΕΡΒΙΑ
Πιέσεις για «εναρμόνιση»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νέες πιέσεις στη Σερβία για τήρηση αποστάσεων από τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία και την «εναρμόνιση» της σερβικής εξωτερικής πολιτικής με αυτήν της ΕΕ άσκησε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο πλαίσιο επιστολής που απέστειλε το περασμένο 24ωρο σε διάσκεψη που διοργανώνεται στο Βελιγράδι, με θέμα «Η κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η προσχώρηση της Σερβίας».

Στην επιστολή της η Μογκερίνι ανέφερε ότι «είναι σημαντικό» η Σερβία στην πορεία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης «να εναρμονίσει πλήρως» τις θέσεις της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας με τις θέσεις της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη, ανέφερε ότι σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής υπάρχει σύγκλιση με την ΕΕ, εκτός από την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οπως τόνισε: «Η Σερβία, σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει, καθοδηγείται από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της χώρας. Η απόφασή της να τηρήσει στάση ουδετερότητας στο θέμα της Ρωσίας ήταν σωστή, διότι της επιτρέπει, ως προεδρεύουσα χώρα στον ΟΑΣΕ, να έχει καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές και να εργάζεται για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία».

Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση δημιούργησε η είδηση της επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι αύριο (Παρασκευή). Βάσει της ατζέντας των προγραμματισμένων επαφών, ο Ρώσος υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς (που ανακοίνωσε χτες πως θα μεταβεί στα Τίρανα για επίσημη επίσκεψη στις 27 Μάη) και τον πρώτο αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ