Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Το Δενδρόσπιτο με τις 11 γάτες

«Ο Κήπος με τις 11 γάτες» είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι για παιδιά και εκδόθηκε απ' το λιθογραφείο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων το 1994. Μάλιστα έτυχε να είμαι στο ΚΕΘΕΑ όταν έφτασαν τα πρώτα βιβλία και έχω ένα απ' αυτά. Εκτοτε το βιβλίο αυτό διαβάστηκε στην οικογένεια και δωρήθηκε σε πολλά παιδιά...

Η ιστορία του Κήπου έχει ως εξής: Μέσα σε έναν κήπο όπου ζουν έντεκα γάτες - φίλοι, εμφανίζεται μια μέρα ένας ξένος γάτος, ο Σιάμ, που υπόσχεται ευτυχία και απαλλαγή από κάθε δεινό και αυταπάτη, φτάνει να δεχτείς το παραμύθι του και τους όρους του και να πιεις το μαγικό φίλτρο που προσφέρει. Ετσι αρκετά απ' τα γατάκια του κήπου αρχίζουν να σκέπτονται πως ίσως το φίλτρο είναι μια λύση στα προβλήματά τους. Το βιβλίο έχει 12 συμβολικά επεισόδια και οι 11 γάτες είναι κάποιοι χαρακτήρες με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν τα παιδιά. Ο Σιάμ λοιπόν καταφέρνει να βάλει στο «λούκι» ένα γάτο, το Χιονάτο.

Το τελευταίο επεισόδιο του βιβλίου μιλά για το Χιονάτο που βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση. Απ' τη μια μεριά υπάρχει ο Σιάμ που καλεί στο δικό του κήπο για να ξεχάσει όλα τα προβλήματά του και απ' την άλλη υπάρχει ο δικός του κήπος, όπου είναι ο εαυτός του. Το βιβλίο αφήνει τον αναγνώστη να απαντήσει για την επιλογή του Χιονάτου.

***

Κοντά στο σπίτι μου είναι ένα χωράφι που έχει ακόμα αμυγδαλιές.

Εκεί τα παιδιά της γειτονιάς παίζουν και φτιάχνουν τα πιο απίθανα πράγματα με παλιά αντικείμενα. Ετσι στην αρχή έκτισαν σπιτάκια πάνω στα... δέντρα και το ονόμασαν το χωράφι Δενδρόσπιτο! Τώρα τελευταία χρησιμοποιώντας παλέτες και χαρτόκουτα έφτιαξαν ένα σπιτάκι σαν λαβύρινθο.

Εκτός απ' τα παιγνίδια άρχιζαν να διαβάζουν και παιδικά βιβλία.

Η μικρή κόρη μου, εννιά χρονών, κατέβασε απ' τη βιβλιοθήκη τις «11 γάτες» και όταν τη ρώτησα για πού προορίζεται μου απάντησε ότι είναι στο πρόγραμμα να διαβαστεί στο σπιτάκι στο χωράφι, ενώ ταυτόχρονα με ρώτησε:

- Ο Σιάμ, ο πονηρός, δεν είναι αυτός που δίνει τα ναρκωτικά;

***

Ενα χρόνο πριν βρεθήκαμε με τη μεγάλη κόρη μου - ήταν δέκα χρονών - στην Ομόνοια.

Οταν αντίκρισε τα παιδιά που γυρεύουν τη δόση τους με ρώτησε γιατί είναι έτσι αυτά τα παιδιά.

Κι όταν της εξήγησα ότι παίρνουν ναρκωτικά μου είπε:

- Α, κατάλαβα μπαμπά. Ερχεται κάποιος και τους δίνει το ναρκωτικό, όπως ο πονηρός Σιάμ δίνει το μαγικό φίλτρο σαν στο παραμύθι!

Πριν προλάβω ν' αντιδράσω συμπλήρωσε με στόμφο: «Και είπαμε μπαμπά: "Η μαγκιά είναι να μην πάρεις ναρκωτικά"».

Το αγωνιώδες ερώτημα κάθε γονιού είναι αν το παιδί του θα διατηρήσει αυτή τη μαγκιά στις δύσκολες καμπές της ζωής ή θα «επαναστατήσει» με κάποιο πιόμα...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ