Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο επικύρωσης της αντιλαϊκής πολιτικής

Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε «λύσει» το πρόβλημα της κρίσης που διέρχεται η σχέση του με την κοινωνία, μετατρέποντας την κοινωνία σε «λάφυρο» των εσωκομματικών συσχετισμών που θα προκύψουν από το εσπευσμένο συνέδριο του Οκτώβρη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ωδινεν όρος και έτεκε... συνέδριο.

Με την παραπάνω ομόφωνη απόφαση για επίσπευση της διεξαγωγής του συνεδρίου κατά 6 μήνες έληξε η χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Απόφαση, η οποία - τόσο κατά την ανακοίνωσή της από τον πρωθυπουργό, όσο και με την ανακοίνωση της αναβολής του οχταήμερου ταξιδιού του Κ. Σημίτη στην Κίνα που επρόκειτο να γίνει το Σάββατο - επιχειρήθηκε να προσλάβει δραματικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν μετά το ΕΓ, συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονταν ότι η εισήγηση περί επίσπευσης του συνεδρίου στις 15 Οκτώβρη αντί του ερχόμενου Μάρτη, ήταν εισήγηση του Κ. Σημίτη, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι 5 μέρες μετά το συνέδριο θα προβεί και σε ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά «εκβίασε» την ομόφωνη απόφαση του οργάνου, αφού σε αντίθετη περίπτωση φέρεται να δήλωσε ότι «θα οδηγηθεί σε άλλες αποφάσεις»... Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη διέψευδαν ότι είχαν υπάρξει από την προηγουμένη συνεννοήσεις του Κ. Σημίτη για το θέμα με «πρωτοκλασάτους» και ισχυρίζονταν ότι εντός του ΕΓ μόνο οι Παπαδόπουλος, Βενιζέλος και Πάγκαλος τάχθηκαν εξ αρχής υπέρ της εισήγησης, με τον τελευταίο να έχει πρώτα συμβουλευτεί και το καταστατικό του κόμματος, το οποίο ζήτησε από τις γραμματείς της Χαρ. Τρικούπη...

Πληροφορίες, δε, θέλουν τον Θ. Πάγκαλο να έχει έντονο διαξιφισμό με τον πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να σταματήσει την τακτική των «εκβιασμών», ενώ οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι γενικά η συζήτηση στο ΕΓ διεξήχθη σε εξαιρετικά έντονο κλίμα αντιπαραθέσεων. Κάποιοι μάλιστα μιλούν ακόμα και για «πανδαιμόνιο» που επικράτησε στη συνεδρίαση, με ορισμένους να δείχνουν ακόμα και την πόρτα ακόμα και σε... υψηλά ιστάμενους συναδέλφους τους και να τους καλούν να βγουν από την αίθουσα!

Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα από την έναρξη της συνεδρίασης, τόσο το μέλος του ΕΓ Γ. Μωραΐτης, αλλά και μέλη της «εκσυγχρονιστικής» ομάδας όπως ο Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας σε διάφορα ΜΜΕ, είχαν ταχθεί κατά μιας πιθανής επίσπευσης του συνεδρίου, αφού κάτι τέτοιο θα επέτεινε την αναταραχή και τον αναβρασμό στο ΠΑΣΟΚ...

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες «κινήσεις» του πρωθυπουργού για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση, οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν όχι το αν θα γίνει ανασχηματισμός, αλλά το πότε - πλέον - θα γίνει.

Η απόφαση για την επίσπευση του συνεδρίου - που κατά εκτιμήσεις παραγόντων της Χαρ. Τρικούπη ουσιαστικά εντείνει την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ - δικαιολογήθηκε από τον πρωθυπουργό στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης με ένα σκεπτικό που το βαρύγδουπο των διαπιστώσεων που περιλάμβανε καθώς και το ύφος με το οποίο τις επένδυσε ο Κ. Σημίτης κατέστησε τουλάχιστον αναντίστοιχο το τελικό «διά ταύτα».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μίλησε για «αβεβαιότητα που έχει επιπτώσεις στην κυβέρνηση και στην αποτελεσματικότητά της να λύνει προβλήματα», ανέφερε ότι «ο τόπος χρειάζεται ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση που να μην αμφισβητείται η πολιτική της νομιμοποίηση», υποστήριξε ότι «η σημερινή πολιτική κατάσταση είναι σε βάρος της χώρας», απέδωσε τα αίτια της κρίσης τόσο στο ασφαλιστικό, όσο στα ΜΜΕ που εμφανίζουν μια «δήθεν αρνητική εικόνα» στην οικονομία και διογκώνουν τις προσωπικές διαμάχες εντός του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις», μίλησε για «κρίση της πολιτικής» και για «πιέσεις» που ασκούνται από όσους αρνούνται για «συντεχνιακούς» λόγους το εγχείρημα του «εκσυγχρονισμού» και κατόπιν όλων αυτών δήλωσε ότι «χρειάζεται ξεκάθαρη λύση». Μόνο που αυτή η «ξεκάθαρη, γρήγορη και αποτελεσματική λύση από τη σημερινή αβεβαιότητα» - που όσοι άκουγαν εκείνη τη στιγμή τον πρωθυπουργό άρχισαν να αναρωτιούνται λόγω του «βαρυσήμαντου» των διαπιστώσεων μήπως εννοεί ριζικό ανασχηματισμό ή ακόμα και προκήρυξη εκλογών(!) - δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την ανακοίνωση για την απόφαση περί επίσπευσης του συνεδρίου...

Αμέσως μετά, δε, την ανακοίνωση περί συνεδρίου, ο Κ. Σημίτης μίλησε για ολοκλήρωση της 4ετίας και χαρακτήρισε το συνέδριο, τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και την προεδρία της ΕΕ ως ενδιάμεσους σταθμούς της κυβερνητικής πορείας.

Φυσικά, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος Σημίτη επιχειρούσαν να εμφανίσουν την απόφαση του πρωθυπουργού ως «κίνηση τομής» που δηλώνει τη διάθεσή του για ένα «νέο ξεκίνημα» και «ξεκαθάρισμα του τοπίου». Οπως μάλιστα έλεγαν, ο πρωθυπουργός επέλεξε με τον «αιφνιδιασμό» του να λύσει το πρόβλημα της «μη στήριξης της κυβέρνησης από τον κομματικό μηχανισμό» και να προχωρήσει με βάση την πάγια λογική του περί «καθαρών λύσεων». Με άλλα λόγια, το ζήτημα από πλευράς Μαξίμου τίθεται ως εξής: Η πολιτική μας είναι σωστή, άρα η κυβέρνηση πορεύεται σωστά, όμως το κόμμα είναι αναντίστοιχο με την κοινωνία, η οποία κοινωνία στηρίζει (!) την πολιτική μας και επομένως το θέμα δεν είναι αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινωνία... Δεν αποκλείεται το παραπάνω σχήμα να εξειδικευτεί περαιτέρω σήμερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής.

Ενα ερωτηματικό που μένει αναπάντητο είναι αν στη συζήτηση που διεξήχθη χτες στο ΕΓ τέθηκε το θέμα της εκλογής ή όχι γραμματέα απευθείας από το συνέδριο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν απέκλειαν κάτι τέτοιο και παρέπεμπαν στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΓ (την επόμενη Τετάρτη), που θα εξετάσει τα διαδικαστικά του συνεδρίου, καθώς και στην ΚΕ (θα συνέλθει 13 - 14 Ιούλη), που θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση του ΕΓ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ