Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μπορούμε να συντονίσουμε τα βήματά μας»

Τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της Αττικής οδού επισκέφθηκαν χτες εκπρόσωποι κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα

«Μας χωρίζουν θάλασσες και βουνά αλλά μάς ενώνει ο κοινός αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό». Τα λόγια αυτά Ρώσου εκπροσώπου δίνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το χτεσινό κλίμα που επικράτησε στο εργοτάξιο της Αττικής οδού στη Λεωφόρο Κύμης. Εκεί όπου εκπρόσωποι κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων βρέθηκαν μαζί με αγωνιστές συναδέλφους τους εργάτες - οικοδόμους και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες για την επίθεση που δέχονται παγκόσμια οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Κοινό συμπέρασμα ήταν, ότι στη διεθνή επίθεση του κεφαλαίου χρειάζεται παγκόσμιος συντονισμός των εργαζομένων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η επίσκεψη στο εργοτάξιο έγινε στα πλαίσια της 4ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που ξεκινάει σήμερα και φιλοξενεί το ΚΚΕ στην Αθήνα.

Στο χτεσινό ραντεβού οι εργαζόμενοι του εργοταξίου ανταποκρίθηκαν σύσσωμοι και στις 11 ακριβώς νέκρωσαν το εργοτάξιο και μαζεύτηκαν γύρω από τους εκπροσώπους αλλά κυρίως συναδέλφους τους από Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Καναδά και Ισραήλ.

«Ηρθαμε να συζητήσουμε μαζί σας. Να δούνε οι συνάδελφοι από τις άλλες χώρες τις συνθήκες δουλιάς, να συζητήσουν τα προβλήματα και να ανταλλάξουν εμπειρίες μαζί σας για να μπορέσουμε να συντονίσουμε τον αγώνα και να παλέψουμε όλοι οι εργαζόμενοι από καλύτερες θέσεις» σημείωσε στους εργαζόμενους ο Τ. Γόντικας γραμματέας της Αχτίδας Κατασκευών του ΚΚΕ και επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος.

Η εκφώνηση από την ντουντούκα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, Βίκτορ Τιούλκιν, έφερε τα θερμά χειροκροτήματα των οικοδόμων. «Οι καπιταλιστές θέλουν με ξένα χέρια και λαούς να κάνουν τα παιχνίδια τους με συντονισμένα χτυπήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορούμε και εμείς όμως να συντονίσουμε τα χτυπήματά μας και όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε χτυπώντας τη λαίλαπα του καπιταλισμού» τόνισε με υψηλό τόνο και συμπλήρωσε: «Είμαστε στην ίδια αγωνιστική γραμμή με σας, δε θα κάνουμε πίσω στο δρόμο που διαλέξαμε».

Ακόμα πιο θερμή υποδοχή έλαβε η Ρομπέρτα Γουντ από το ΚΚ ΗΠΑ, όταν απευθυνόμενη προς τους οικοδόμους τούς είπε, ότι είναι και αυτή οικοδόμος - ηλεκτρολόγος. Μιλώντας στους εργαζόμενους αναφέρθηκε στα θέματα των μισθών και της ασφάλισης σημειώνοντας ότι και στις ΗΠΑ προσπαθούν καθημερινά να τα ανατρέψουν. «Δουλεύουμε όλοι για τις ίδιες πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τους εργάτες όλου του κόσμου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την εμπειρία του από τη Ρωσία σύνδεσε με την ελληνική ο Σεργκέι Σεριόγκεν, γραμματέας του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Ο νόμος που σάς επιβάλανε εδώ για το 12ωρο προσπαθούν να τον φέρουν και στη Ρωσία. Οι εργάτες εκεί έχουν ήδη ξεκινήσει αγώνα ενάντια σ' αυτό» σημείωσε για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «θα παλέψουμε και θα νικήσουμε τους μπουρζουάδες».

Η Ελίζαμπεθ Ρόουλη από το ΚΚ Καναδά μετέφερε τη «μαύρη» κατάσταση που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους και κυρίως στο βιομηχανικό κέντρο στο Οντάριο. «Από 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα μάς επιβάλλανε 48 και τώρα θέλουν να περάσουν νόμο για 60 ώρες. Οταν δεν υπάρχει δουλιά για έναν εργαζόμενο, κάποια μέρα δε δουλεύει και του χρεώνουν τη μέρα σαν άδεια. Αν κάποιος αρνηθεί να πάει σε άλλο πόστο δουλιάς, ο εργοδότης μπορεί να τον απολύσει σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε» είπε περιγράφοντας την κατάσταση για να καταλήξει: «Ο μόνος τρόπος για να αντισταθούν οι εργάτες είναι να παλέψουν ενωμένοι. Το μέλλον ανήκει στους εργάτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ