Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Αποτυχημένο πραξικόπημα

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.--

Τεταμένη... ηρεμία επικρατούσε από νωρίς χτες στην Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσα του κεντροαφρικανικού Μπουρούντι (10 εκατομμυρίων κατοίκων), μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις των προηγούμενων δύο ημερών ανάμεσα σε υποστηρικτές του απερχόμενου Προέδρου του Μπουρούντι, Πιερ Νκουρουνζίζα, και υποστηρικτές στρατιωτικών - στασιαστών με επικεφαλής τον στρατηγό Γκοντφρουρά Νιγιομπάρ, που επιχείρησαν, ανεπιτυχώς όπως φαίνεται, να ανατρέψουν την κυβέρνηση, την περασμένη Τετάρτη.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος υποστήριξε πως η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, ότι συνελήφθησαν αρκετοί συνεργάτες των στασιαστών και ότι γίνονται προσπάθειες για τη σύλληψη και των αρχηγών τους. Ο επικεφαλής τους, Γκ. Νιγιομπάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, χτες το μεσημέρι, υποστήριξε πως είναι έτοιμος αυτός και οι άνδρες του να παραδοθούν «με την ελπίδα ότι δεν θα μας σκοτώσουν».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Νκουρουνζίζα, που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις από τα τέλη Απρίλη όταν γνωστοποίησε τα σχέδιά του να διεκδικήσει για τρίτη φορά τον προεδρικό θώκο της χώρας, ανακοίνωσε χτες πως επέστρεψε στο Μπουρούντι από την Τανζανία, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη, διαβεβαιώνοντας πως «ελέγχει την κατάσταση».

Οι ΗΠΑ, πάντως, που διαφωνούσαν ανοιχτά με τα σχέδια του Νκουρουνζίζα, έκλεισαν την πρεσβεία τους στο Μπουρούντι χτες, για δεύτερο 24ωρο, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν άμεσα.

Η συγκεκριμένη χώρα είναι φτωχή, αγροτική στην περιοχή των Μεγάλων Αφρικανικών Λιμνών, πρώην αποικία της Γερμανίας και του Βελγίου, κράτος - μέλος του ΟΗΕ από το 1962, με παράδοση πραξικοπημάτων, ενώ έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα ουρανίου, νικελίου, κοβαλτίου, πλατίνας και χαλκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ