Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες και κινήσεις ... διπλωματίας

Συνεχίζονται τα ταξίδια αξιωματούχων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες δεν έχουν σταματήσει. Οπως καταγγέλλουν οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συνεχείς είναι οι παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας από τον ουκρανικό στρατό σε δεκάδες σημεία (μόνο χτες πάνω από 30) και με διάφορα όπλα συμπεριλαμβανομένων και βαρέων όπλων.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είχε την Τετάρτη και την Πέμπτη συναντήσεις στη Γερμανία στο Βερολίνο, με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και στο Ααχεν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, αλλά και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που μετέβη σε αυτήν την πόλη. Στις συναντήσεις αυτές επιχείρησε να εμφανιστεί ως το «θύμα της ρωσικής επιθετικότητας», που δήθεν νοιάζεται για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ. Αυτό που επιζητεί, βέβαια, είναι την παραπέρα στήριξη από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ και ΝΑΤΟ που συνέβαλαν στην επέμβαση στην Ουκρανία στην υπαρκτή αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, χτες στο Κίεβο βρέθηκε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός των ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκά ζητήματα, γνωστή από το ρόλο της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία και τη στήριξη εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων. Η Νούλαντ συναντήθηκε με τον αντιδραστικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ, και όπως δηλώθηκε στα βασικά θέματα της συζήτησης ήταν «η ρωσική επιθετικότητα, η εκπλήρωση των συμφωνιών του Μινσκ, η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και η βοήθεια από τις ΗΠΑ». Ακόμα συζητήθηκε το πρόγραμμα της συνεργασίας με το ΔΝΤ, δηλαδή τα δάνεια για την πλουτοκρατία που θα πληρώσει ο λαός και οι προετοιμασίες για την εφαρμογή συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ουκρανίας και ΕΕ από την 1 Γενάρη 2016.

Επίσης, χτες ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που είχε προταθεί από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ως σύμβουλός της, τελικά ανακοίνωσε ότι παρά την «τιμητική πρόταση δεν θα την αποδεχτεί, λόγω ασυμβίβαστου με τη θέση του ως γερουσιαστή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επισκέψεις υψηλόβαθμων ιμπεριαλιστικών εκπροσώπων (2017-07-11 00:00:00.0)
Μπαράζ βομβαρδισμών και νέα πρόταση ...εκεχειρίας (2017-02-21 00:00:00.0)
Διευρύνεται το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ (2016-12-07 00:00:00.0)
Παζάρια και νέοι βομβαρδισμοί (2016-01-20 00:00:00.0)
Ενταση βομβαρδισμών και επενδυτικών επαφών (2015-07-16 00:00:00.0)
Συναντήσεις Νούλαντ στη Μόσχα (2015-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ