Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποφασίστηκαν τακτικές συναντήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οι συνομιλίες έγιναν μέσα σε ένα θετικότατο κλίμα και πιστεύω ότι έτσι εργαζόμενοι μπορεί να ελπίζουμε σε πρόοδο», δήλωνε χτες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λίγα μόλις λεπτά μετά την αποχώρησή του από τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Η χτεσινή συνάντηση περιορίστηκε σε ζητήματα διαδικαστικά και αποφασίστηκε οι επαφές των δύο πλευρών να γίνονται δύο φορές κάθε μήνα. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε στις 28 Μάη (μετά την οποία ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα εξαγγελθούν «συγκεκριμένα, πολύ περισσότερα μέτρα», ενώ στις 23 Μάη θα υπάρξει και μια συνάντηση «κοινωνικού χαρακτήρα». Οσον αφορά τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, θα συναντιούνται πολύ πιο συχνά, με την πρώτη τους συνάντηση να αναμενόταν να γίνει χτες το απόγευμα, κιόλας. Ο Ακιντζί μάλιστα πρότεινε η είσοδος των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα να γίνεται μόνο με την επίδειξη ταυτότητας και χωρίς την ανάγκη «βίζας».

Μεταξύ των λεγόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), εξετάζεται η σύνδεση των δύο πλευρών με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ανοίγματα οδοφραγμάτων κ.τ.λ. Ωστόσο, είναι φανερό ότι τα ΜΟΕ αξιοποιούνται και στην κατεύθυνση διευκόλυνσης της «επιχειρηματικής δράσης», με προτάσεις όπως η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου (στα Κατεχόμενα) που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν μόνο τουρκικές αεροπορικές εταιρείες.

Αλλωστε, συνολικά η επίσημη επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων επιταχύνεται με στόχο την «αξιοποίηση» του πλούτου του κυπριακού λαού (υδρογονανθράκων κ.τ.λ.) γι' αυτό και πέφτουν «βροχή» τα συγχαρητήρια από εκπροσώπους μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ