Τετάρτη 20 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Σχέδια ενίσχυσης της ντόπιας βιομηχανίας

Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Δεκάχρονο πλάνο ενίσχυσης της καπιταλιστικής παραγωγικής βάσης στην Κίνα επεξεργάζεται η κινεζική κυβέρνηση, που με τον τίτλο «Made in China 2025» έχει στόχο - σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του κρατικού κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά» - να μετατρέψει την Κίνα «από ένα γίγαντα της μεταποίησης σε μια παγκόσμια βιομηχανική δύναμη».

Το σχέδιο ουσιαστικά καταγράφει τα βήματα με τα οποία, στο φόντο της υποχώρησης των ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα (πολλοί περιμένουν για φέτος ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και 6%, που θεωρούνται χαμηλοί για τη χώρα), η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει την ντόπια βιομηχανία και συνολικά τη θέση των κινεζικών εταιρειών έναντι ανταγωνιστών τους που επίσης ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις επενδύσεις τους στην κινεζική αγορά.

Το ίδιο ρεπορτάζ καταγράφει ότι, για να προχωρήσει το σχέδιο, η κυβέρνηση θα προωθήσει πληθώρα πολιτικών για την εμβάθυνση «μεταρρυθμίσεων», ενώ το σχέδιο θα είναι «προσανατολισμένο στην αγορά αν και καθοδηγούμενο από την κυβέρνηση». Δηλαδή, ουσιαστικά, πρόκειται για σχέδιο ενταγμένο στη διεύρυνση και εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Λι Μπεϊγκουάνγκ, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού του υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής, η κινέζικη μεταποίηση αντιπροσωπεύει σήμερα το 20% του συνόλου της παγκόσμιας μεταποίησης, αλλά «απέχει ακόμα πολύ από το να είναι "ισχυρή"», δήλωση που αντανακλά τις προσδοκίες που διαμορφώνει το Πεκίνο στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που επιταχύνει και η κρίση που εξακολουθεί να επιδρά σε μεγάλο μέρος του αναπτυγμένου καπιταλιστικού κόσμου. Αλλο στέλεχος του ίδιου υπουργείου δήλωσε ανώνυμα στο «Σινχουά» ότι «η Κίνα πιέζεται από δύο πλευρές. Οι αναπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν διαμορφωμένες πολιτικές περαιτέρω ανάπτυξης της δικής τους βάσης μεταποίησης και βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Βραζιλία επίσης πλησιάζουν τα δικά τους πλεονεκτήματα».

Το σχέδιο «Made in China 2025» θα ακολουθήσουν ακόμα δύο με ορίζοντα το 2049, χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και μεταποίησης, ως προτεραιότητες καθορίζονται η βελτίωση της καινοτομίας, η πιο διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας στη βιομηχανία, η ανάπτυξη της «πράσινης μεταποίησης» κ.τ.λ. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε κλάδους όπως η ρομποτική, ο διαστημικός και σιδηροδρομικός εξοπλισμός, η εξοικονόμηση Ενέργειας, η φαρμακευτική, τα αγροτικά μηχανήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ