Τετάρτη 20 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση για παρουσία Ρώσων στρατιωτικών

Με αλληλοκατηγορίες και μάχες στις ανατολικές περιοχές συνεχίστηκε χτες η σύγκρουση στην Ουκρανία, που αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ μερίδων της αστικής τάξης της χώρας και μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία), με την ουκρανική κυβέρνηση να καταγγέλλει τη Ρωσία για αποστολή στρατιωτών της στα ανατολικά της χώρας.

Η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε στο διεθνή Τύπο δύο Ρώσους στρατιωτικούς, που ισχυρίζεται ότι αιχμαλώτισε στην ανατολική επαρχία του Λουγκάνσκ, σε περιοχή που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός, οι οποίοι εκτελούσαν αποστολή κατασκοπείας. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες (SBU) κάλεσαν και εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Διεθνούς Αμνηστίας στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κίεβο όπου κρατούνται νοσηλευόμενα τα φερόμενα μέλη των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, οι λοχαγοί Γιεβγκένι Γιεροφέγεφ και Αλεξάντερ Αλεξάντροφ, όπου είχαν σύντομη συνάντηση μαζί τους, ωστόσο δεν έγιναν δηλώσεις από αυτούς τους φορείς. Οι δύο στρατιωτικοί φέρεται να αποδέχονται την ιδιότητά τους και ότι ανήκαν στην «3η ταξιαρχία των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, που εδρεύει στο Τολιάτι», σε απόσταση 800 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Πάντως, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση - διάψευση και διαβεβαίωσε ότι οι δύο δεν «ανήκαν στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις τη στιγμή της σύλληψής τους», παραδεχόμενο ότι «οι άνδρες υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία σε μία μονάδα του ρωσικού στρατού και έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση», όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Το θέμα πάντως της παρουσίας Ρώσων στρατιωτών επανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνάντησης της επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος ζήτησε «η Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματα και τα βαρέα όπλα από την Ουκρανία και να τερματίσει την υποστήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές».

Ο Λαβρόφ πάντως τόνισε ότι δεν προχωράει η συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπεται από τη συμφωνία του Μινσκ της 12 Φλεβάρη του 2014, όπως και ότι υπάρχουν παραβιάσεις της εκεχειρίας, ενώ σημείωσε ότι το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ πρέπει να παραμείνουν στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Χτες επίσης αναφέρθηκε ο θάνατος σε μάχες 4 Ουκρανών στρατιωτών και ο τραυματισμός άλλων 8, ενώ οι πολιτοφυλακές στο Ντονέτσκ κατήγγειλαν τον ουκρανικό στρατό για νέους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές.

Συνάντηση στο Μινσκ

Πάντως, χτες, έγινε γνωστό ότι στο Μινσκ της Λευκορωσίας, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα, συνάντηση των υποομάδων εργασίας για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ασφάλεια της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κιέβου, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), της Ρωσίας και επιβλέπει ο ΟΑΣΕ. Ωστόσο, από την συνάντηση δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ