Πέμπτη 21 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Κατέθεσαν οι Β. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου

Στο «πνεύμα» των Κ. Σημίτη, Ευ. Βενιζέλου, στη δίκη για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, κινήθηκε και η κατάθεση χτες της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου, η οποία συμμετείχε ως μέλος στο ΚΥΣΕΑ κατά την επίμαχη περίοδο (1998 - 1999).

Δωροδοκία μπορούσε να χωρέσει σε οποιοδήποτε στάδιο προμήθειας οπλικών συστημάτων, αλλά το ΚΥΣΕΑ δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει, κατέθεσε μεταξύ άλλων. Οπως είπε, «η έγκριση του ΚΥΣΕΑ ήταν τυπική» για τις αγορές όπλων και τα μέλη του λειτουργούσαν με βάση τις εισηγήσεις του υπουργού Αμυνας, των αρμόδιων επιτροπών και της στρατιωτικής ηγεσίας. «Δεν είχαμε τον χρόνο και τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και να ελέγξουμε τον τρόπο υλοποίησης των συμβάσεων», πρόσθεσε. Κατέθεσε, επίσης, ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν είχαν τη δυνατότητα να κρίνουν αν το κόστος της αγοράς ήταν το ενδεικνυόμενο. Ειδικότερα για τα υποβρύχια, ανέφερε ότι μπορεί το κόστος να ήταν μεγαλύτερο, αλλά υπήρχαν και άλλα οφέλη από τη συγκεκριμένη επιλογή, όπως η στήριξη των ναυπηγείων, η απασχόληση και η απόκτηση τεχνογνωσίας.

Στο ίδιο μήκος «κινήθηκε» και ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Α. Τσοχατζόπουλο. Κατέθεσε ότι «το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει το μέτρο στο οποίο η χώρα θα προβεί στην αγορά (...) Ακόμα έχει καθοριστική συμβολή στην εξωτερική πολιτική, π.χ. να εγείρει θέματα για το από ποια χώρα θα αγοραστούν τα όπλα κι επίσης στην ενεργειακή πολιτική. Δεν ασχολείται με τα οικονομικά κάθε απόφασης, αποδέχεται κατά κανόνα την εισήγηση κάθε υπουργού Αμύνης. Κανένα μέλος του ΚΥΣΕΑ δεν έχει την κατάρτιση ή την ικανότητα, δεν τίθεται θέμα επανόδου των συμβάσεων. Για το αντικείμενο της δίκης, τη δωροδοκία, μιλάμε πια για υπόγειες διαδρομές. Εκεί σταματά ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ. Για τις συγκεκριμένες προμήθειες υπάρχει εναρμόνιση με την εισήγηση του υπουργού. Δεν υπάρχει σύστημα θεσμικό το οποίο να είναι αδιάβροχο στη διαφθορά».

Απαντώντας, μάλιστα, για το αν η ευθύνη για το ουσιαστικό μέγεθος της δαπάνης ανήκει στον υπουργό Αμυνας, απάντησε: «Ναι, απολύτως, αλλά και στην κυβέρνηση που είχε εγκρίνει τον συνολικό προϋπολογισμό».

Τέλος, ο συνήγορος της συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου υπέβαλε εκ νέου αίτημα για αποφυλάκισή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τις επόμενες βδομάδες καταθέτουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ (2015-04-30 00:00:00.0)
Ο ένας «δίνει» τον άλλον (2014-01-03 00:00:00.0)
Καλεί Σημίτη και άλλους στη δίκη (2013-04-20 00:00:00.0)
Ποινικές ευθύνες υπουργών βλέπουν οι εισαγγελείς (2004-09-29 00:00:00.0)
Πρώτα οι ανάγκες του ΝΑΤΟ (1999-07-27 00:00:00.0)
Στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού καταμερισμού (1998-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ