Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
Ολόπλευρες «διευκολύνσεις» στα μονοπώλια

Το δρόμο για μια «επανένωση» που θα ευνοήσει τη δράση των επενδυτών ανοίγουν και οι ιδιωτικοποιήσεις που η κυπριακή κυβέρνηση επιταχύνει σε μια σειρά από κλάδους στρατηγικής σημασίας για την οικονομία (αερομεταφορές, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες κτλ.), το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε όλες τις επαρχίες της χώρας, και άλλα μέτρα.

Πριν από μερικές μέρες, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στη συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ανήγγειλε νέες φορολογικές ρυθμίσεις για «διευκολύνσεις» που θα οδηγήσουν στην «προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό». Ο ίδιος συνέδεσε τη «σωστή» και «λειτουργική λύση» του Κυπριακού με «προοπτικές "έκρηξης στην ανάπτυξη"» και πρόσθεσε ότι «η ασφάλεια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επένδυση και την ανάπτυξη... Ενα απλό ερώτημα: Ποιος τολμά να επενδύσει στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη ή στην Υεμένη, στις χώρες έντασης;...»

Εξίσου επικίνδυνη είναι και η παροχή «διευκολύνσεων» στις Ενοπλες Δυνάμεις μιας σειράς χωρών, όπως και η σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας (π.χ. με Ισραήλ, Ελλάδα, Αίγυπτο), μεταξύ άλλων στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Θυμίζουμε την πρόσφατη συμφωνία που επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια. Γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα χρησιμοποιούν εδώ και καιρό κυπριακά αεροδρόμια για να βομβαρδίζουν θέσεις «τζιχαντιστών» στη Μέση Ανατολή, ενώ είναι γνωστό ότι η Βρετανία διατηρεί ακόμα βάσεις στο νησί (ως «υπερπόντια εδάφη» μάλιστα).

Ταυτόχρονα, η προθυμία της κυπριακής κυβέρνησης να συμμετάσχει στο «διεθνή συνασπισμό» που οι ΗΠΑ συγκρότησαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», οι συστάσεις μιας σειράς «δεξαμενών σκέψης» για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό ψευδεπίγραφο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», αλλά και για «επιστροφή» ενός «ρωμαλέου» τμήματος του αμερικανικού στόλου στην περιοχή, πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τον κυπριακό λαό. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης σημείωσε σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) ότι «ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι συνεργασίες που αναπτύσσει με τα γειτονικά κράτη στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων και απειλών, σε μια προσπάθεια προαγωγής συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας, συμβαδίζουν πλήρως με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ».

Στη συνάντηση συζητήθηκε μάλιστα και η ανάγκη - σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της κυπριακής κυβέρνησης - ενισχυμένων πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της άρσης του «εμπάργκο» (όπλων) που επιβλήθηκε στην Κύπρο μετά το 1974. Εκτιμήθηκε ότι αποτελεί αναχρονισμό που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια για την «προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από την αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων και υβριδικών απειλών». Αλλωστε, τα στελέχη του AHI αποκάλυψαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συντάξει σύντομα έκθεση για την «αμυντική ικανότητα της Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ