Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εκδήλωση στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης»

Μια όμορφη, ζεστή εκδήλωση τιμής στον καπετάν Γιώτη οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης, στο Χαλάνδρι, που σήμερα είναι το Επιμορφωτικό Κέντρο - Αρχείο - Βιβλιοθήκη «Χαρίλαος Φλωράκης». Με απαγγελία από την Μπέτυ Βαλάση, ομιλία και χαιρετισμό από τον Δ. Κουτσούμπα και τον Θοδωρή Χιώνη αντίστοιχα και τη Γιώτα Βέη να τραγουδά αγαπημένα τραγούδια του συντρόφου Χαρίλαου, τιμήθηκε στο πρόσωπό του η ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, που τον έζησαν από κοντά, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα θυμόσοφα, πυκνά λόγια του και τις εύστοχες πάντα παρεμβάσεις του, αλλά και νέα παιδιά, φίλοι και μέλη της ΚΝΕ, που οι περισσότεροι δεν ήταν καν οργανωμένοι όταν «έφυγε», κατέκλυσαν την οδό «Χαρίλαου Φλωράκη», όπως ονομάστηκε ο δρόμος όπου έμενε.

Οι συμμετέχοντες που συνέρρεαν από νωρίς είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την έκθεση που ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Επιμορφωτικό Κέντρο, με ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του Χ. Φλωράκη. Φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες στην κατεχόμενη Αθήνα, στην Εθνική Αντίσταση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στις φυλακές και εξορίες. Ιστορικά τεκμήρια που φωτίζουν ότι η ζωή του ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με την πορεία του Κόμματος και του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Σήμερα οπλίζουν με πείσμα και αποφασιστικότητα τους κομμουνιστές, για να συνεχίσουν στο δρόμο του, κάνοντας πράξη τα λόγια του, ότι «η σπορά μένει και καρπίζει», ότι η «Ιστορία δεν τελειώνει, ο κόσμος θα αλλάξει». Το ξεκαθάρισαν, άλλωστε, οι νεολαίοι με το σύνθημά τους: «Για του λαού τη νίκη, στη μάχη πάντα πρώτοι, όρκος στη μνήμη του Καπετάνιου Γιώτη».


Η εκδήλωση άνοιξε με την ηθοποιό Μπέτυ Βαλάση, που συγκινημένη, με τρεμάμενη φωνή, διάβασε το γράμμα που άφησε ο Χαρίλαος στο Κόμμα, για να αποσπάσει το πιο θερμό χειροκρότημα. Με τα συγκλονιστικά εκείνα λόγια του, που σε μερικές λέξεις συμπύκνωσαν το μεγαλείο της αταλάντευτης κομμουνιστικής στάσης, της ταύτισης με την υπόθεση της ισχυροποίησης του Κόμματος.

Η τραγουδίστρια Γιώτα Βέη, μετά το χαιρετισμό του Θ. Χιώνη, ερμήνευσε τρία από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Χαρίλαου: Το «Καρτέρεμα», τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» και το «Μοιρολόι» του Τάσου Χαλκιά.

  • Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Χιώνη, θα δημοσιεύσουμε σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ