Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποτονικές συνομιλίες Αραφάτ - Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στην αμερικανική πρωτεύουσα έφθασε, χτες το πρωί, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με την αμερικανική ηγεσία. Ο Αραφάτ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, ενώ, και πάλι, δεν έγινε, επισήμως, τίποτε γνωστό περί πιθανής παράτασης της προθεσμίας κατάληξης σε ένα σχέδιο σημείων, μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, που θα αποτελέσει τη βάση μιας οριστικής «ειρηνευτικής συμφωνίας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, τόνισε ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι «πρέπει, πλέον, να λάβουν σοβαρές και δύσκολες αποφάσεις» και συμπλήρωσε ότι «είναι υπέροχη πρόκληση η προσπάθεια επιτάχυνσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποια αρχική συμφωνία μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, όπως προβλέπουν και οι υπάρχουσες συμφωνίες». Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε καθυστέρηση επίτευξης και οριστικής τελικής συμφωνίας, η οποία έχει προβλεφτεί να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη του 2000.

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης παρακαθόταν σε γεύμα εργασίας με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και αργότερα επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Αραφάτ απέφυγε να κάνει δηλώσεις φθάνοντας στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά κατά τη διάρκεια σύντομης στάσης που πραγματοποίησε στο Κάιρο, καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον, δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του, λέγοντας ότι «δυστυχώς οι συνομιλίες με το Ισραήλ δεν έχουν κάνει κανένα βήμα προόδου τους τελευταίους μήνες». Οπως έγινε γνωστό, η Μαντλίν Ολμπράιτ, πιθανότατα, θα πραγματοποιήσει και νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, μέσα στις επόμενες βδομάδες, σε μια προσπάθεια ώθησης των τελματωμένων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, δεν αναφέρθηκε διόλου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία. Ο Κλίντον προσπάθησε εμφανέστατα να υποβαθμίσει τη σημασία της αναβολής του τρίτου γύρου των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στα μέσα της τρέχουσας βδομάδας, και τόνισε ότι, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν «ως προς την προτεραιότητα των, προς συζήτηση, θεμάτων, οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Αμερικανικές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι στα τέλη Γενάρη, θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον Ισραηλινοί και Σύροι αξιωματούχοι, προκειμένου να συζητήσουν ένα κείμενο σημείων, που έχει εισηγηθεί η αμερικανική ηγεσία, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ