Τετάρτη 27 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Κοινή άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Αυστραλίας

Την ενδοϊμπεριαλιστική «κινητικότητα» που αναπτύσσεται στην περιοχή του Ειρηνικού αναδεικνύει η ευρεία στρατιωτική άσκηση στην οποία προχωρούν, τέλη Ιούλη, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, με τη συμμετοχή -όπως μετέδωσε χτες το Ρόιτερς- και της Ιαπωνιας, για πρώτη φορά.

Η άσκηση, που φέρει το κωδικό όνομα «Τάλισμαν Σέιμπρ» (Talisman Sabre), φέτος θα γίνει σε περιοχή γύρω από τις αυστραλιανές ακτές. ΗΠΑ και Αυστραλία θα στείλουν συνολικά 30.000 άνδρες, ενώ η Ιαπωνία θα συμμετάσχει με μόλις 40 στρατιώτες και αξιωματούχους, σηματοδοτώντας περισσότερο τη σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Αναλυτές ήδη επισημαίνουν ότι για την Ουάσιγκτον, Τόκιο και Καμπέρα αποτελούν τη βόρεια και τη νότια «άγκυρα» των συμμαχιών της στην περιοχή του Ειρηνικού, στην οποία εδώ και χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν στρέψει το «ενδιαφέρον» τους, πρώτα απ' όλα οικονομικά. Αυτό το στόχο, την κυριαρχία δηλαδή της συμμετοχής των μονοπωλίων τους στις μπίζνες της περιοχής, όπου υπάρχουν και άλλοι ανταγωνιστές με πρώτη την Κίνα, υπηρετούν και οι γεωπολιτικές συνεργασίες που οικοδομεί η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση.

Καθόλου τυχαία, πριν μερικές μέρες -όπως επισημαίνει το Ρόιτερς- ο βοηθός του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντέιβιντ Σέαρ, επισήμανε, μιλώντας στη Γερουσία, ότι η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να δώσει ώθηση στις συμμαχίες της στην περιοχή. «Για να επεκτείνουμε το βεληνεκές αυτών των συμμαχιών, θα ξεκινήσουμε πρωτόγνωρες τριμερείς συνεργασίες» υπογράμμισε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία με τις Ιαπωνία - Αυστραλία, για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ασία και την έρευνα και ανάπτυξη σε θέματα πολεμικής τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ