Τετάρτη 27 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Γαλλο-γερμανική συμφωνία «φρένο» στις πιέσεις Κάμερον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με ηχηρό «ράπισμα» στην εκστρατεία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση της χώρας του στην ΕΕ μεταξύ άλλων και μέσω αλλαγών σε ευρω-ενωσιακές συμφωνίες όπως αυτή της Λισαβόνας, παρομοίασε χτες μερίδα του βρετανικού Τύπου τις πληροφορίες που ανέφεραν την ύπαρξη γαλλο-γερμανικής συμφωνίας την οποία φέρεται πως έκλεισαν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ την περασμένη βδομάδα στη Λετονία με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της ενιαίας αγοράς στην ΕΕ.

Η γαλλογερμανική συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής «Γκάρντιαν», φέρεται πως συνδυάζει τη γερμανική εμμονή στη νομισματική σταθερότητα και τη γαλλική απαίτηση για περισσότερες επενδύσεις. Φέρεται πως δόθηκε για ενημέρωση το περασμένο Σαββατοκύριακο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ότι θα παρουσιαστεί επίσημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, χτες εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τις πιέσεις του προς πάσα κατεύθυνση για επαναδιαπραγμάτευση της θέσης του Λονδίνου στην ΕΕ. Το βράδυ της Δευτέρας στο ανεπίσημο δείπνο που είχε με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ συζήτησαν εκτενώς τα βρετανικά σχέδια, την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την Ουκρανία και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ο Γιούνκερ φέρεται πως είπε στο Βρετανό πρωθυπουργό (σύμφωνα με τη Γουόλ Στριτ Τζόρναλ) ότι υπάρχει «ελάχιστη όρεξη» εντός ΕΕ για αλλαγή συμφωνιών της Ενωσης μέσα στο 2016, αλλά τον καθησύχασε ότι «υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές νομικές λύσεις», ότι ο ίδιος θα προσφέρει «βοήθεια» και ότι επιθυμεί να βρεθεί μία «δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία».

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε πως οι συνομιλίες Κάμερον - Γιούνκερ έγιναν σε «φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα», ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί γαλο-γερμανικής συμφωνίας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε «υποθέσεις».

Παρόλα αυτά, ο Κάμερον θα συνεχίσει το διπλωματικό «μαραθώνιο» που έχει ξεκινήσει για την επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ, αφού από το Παρίσι όπου ήταν χτες θα μεταβεί την Πέμπτη στη Δανία και στην Ολλανδία για συναντήσεις με τους εκεί ομολόγους του και την Παρασκευή σε Πολωνία και Γερμανία για συνάντηση με τους εκεί ηγέτες.

Στο μεταξύ, τα στελέχη της νέας βρετανικής κυβέρνησης ετοιμάζουν πυρετωδώς το πακέτο νομοσχεδίων, κάποια από τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα κατά τα εγκαίνια της νέας Βουλής των Κοινοτήτων μετά την ομιλία της Βασίλισσας, Ελίζαμπεθ Β'. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην πάταξη της μετανάστευσης μέσω μείωσης των δικαιούχων επιδομάτων Πρόνοιας, κατάσχεσης μισθών «παράνομων» μεταναστών από την αστυνομία που θα έχει νέες, διευρυμένες εξουσίες, αλλά και «πλαφόν» στα επιδόματα Πρόνοιας, ώστε αυτά να μην ξεπερνούν ανά νοικοκυριό τις 23.000 στερλίνες. Ετοιμάζονται, επίσης, νομοσχέδια για τη διεύρυνση του «θεσμού» της μαθητείας (δηλαδή απλήρωτης ή επιδοτούμενης εργασίας των πρωτοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας), αλλά και αποκλεισμού των νέων κάτω των 21 ετών από επιδόματα στέγης και ανεργίας. Σε επόμενη φάση αναμένεται να ακολουθήσουν νομοσχέδια που προβλέπουν πάγωμα μισθών στο δημόσιο τομέα έως το 2020, περικοπές δημόσιων δαπανών ιδιαίτερα στον τομέα των προνοιακών επιδομάτων ύψους 12 δισεκατ. στερλινών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ