Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δυναμώνει η διείσδυση μονοπωλίων της στη Βενεζουέλα

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε προχτές η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ. Κεντρικός στόχος της επίσκεψης ήταν η πρόσκληση προς ρώσικα μονοπώλια να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Οπως είπε η Ροντρίγκες, «σήμερα οι ρώσικες εταιρείες συμβάλλουν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Θέλουμε να τις προσκαλέσουμε στο πλαίσιο της δημιουργίας Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, που τώρα δημιουργούμε να συμμετάσχουν». Πρόκειται για ζώνες για την ανάπτυξη εμπορικών επιχειρήσεων που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια, τις μηχανοκατασκευές, την αγροτική βιομηχανία.

Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο, σημείωσε ότι η Βενεζουέλα και η Ρωσία αντιμετωπίζουν οικονομικό πόλεμο και έχουν βρεθεί στο στόχαστρο άλλων δυνάμεων με κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την «αλληλεγγύη της χώρας του στην πολιτική του Προέδρου Ν. Μαδούρο που έχει στόχο και αποτρέψει την προσπάθεια αποσταθεροποίησης με τη διοργάνωση ενός πανεθνικού διαλόγου με την εποικοδομητική αντιπολίτευση, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα μέσα στα συνταγματικά πλαίσια χωρίς ξένες επεμβάσεις».

Επίσης, στις συναντήσεις της Βενεζουελάνας ΥΠΕΞ επιβεβαιώθηκε η στενή στρατιωτικοτεχνική και εμπορική συνεργασία, ενώ προωθείται και περαιτέρω η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας. Η συνεδρίαση της λεγόμενης διυπουργικής επιτροπής των δύο χωρών είναι ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω συνεργασία, που ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως μια «στρατηγικής σημασίας συμμαχία», ενώ επισήμανε και την ανάγκη του καλύτερου συντονισμού στους διεθνείς οργανισμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και ευρύτερα ανάμεσα στη Ρωσία και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Συμφωνία για νέες ρωσικές επενδύσεις

Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στις πετρελαϊκές εταιρείες, τη ρωσική «Rosneft» και την βενεζουελάνικη PDVSA υπογράφτηκε συμφωνία για επενδύσεις της πρώτης ύψους 14 δισ. δολαρίων στη ζώνη του Ορινόκο. Η επένδυση αυτή ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ν. Μαδούρο και του προέδρου της PDVSA Ευλόχιο Ντελ Πίνο με τον πρόεδρο του ρωσικού ενεργειακού κολοσού Ιγκόρ Σέτσιν χτες στο Καράκας.

Οπως ανακοινώθηκε, στόχος είναι ο διπλασιασμός έως το 2019 της πετρελαϊκής παραγωγής της Βενεζουέλας σε 6 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ορινόκο όπου υπάρχουν κάποια από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει και πηγές φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή. Η ρωσική εταιρεία που κατέχει το 16,7% των μετοχών της επίσης κρατικής «Petromonagas» ζήτησε να αυξήσει το ποσοστό της έως το ανώτερο επιτρεπόμενο με βάση το νόμο για τις ξένες εταιρείες, δηλαδή στο 40%.

Η «Rosneft» ήδη συμμετέχει στην εκμετάλλευση 5 πετρελαιοπηγών στη Βενεζουέλα. Είναι φανερό ότι ο τεράστιος φυσικός πλούτος της Βενεζουέλας και όλης της Λατινικής Αμερικής, οι πολλοί ακόμα ανεκμετάλλευτοι πόροι τραβάνε σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των μονοπωλιακών ομίλων και ο ανταγωνισμός τους θα φουντώσει παραπέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους λαούς. Ενώ παλιότερα αμερικανικά και δυτικά μονοπώλια εκμεταλλεύονταν αυτό τον πλούτο, σήμερα μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και νέα μονοπώλια από τη Ρωσία και την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ