Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προετοιμάζει αυστηρό νόμο για τη «ρίψη πετρών»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέο νομοσχέδιο ετοιμάζει η αντιδραστική κυβέρνηση του Ισραήλ και πιο ειδικά η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ, που εγκρίθηκε την Κυριακή από κυβερνητική επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων και το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει έως και 10 χρόνια φυλάκιση σε όποιους αποδειχθεί «πως λιθοβολούν με στόχο την καταφορά βλάβης». Προηγούμενο νομοσχέδιο ανέβαζε την ποινή φυλάκισης, υπό προϋποθέσεις, για την πράξη του λιθοβολισμού, σε 20 χρόνια, ενώ τα ισραηλινά δικαστήρια επέβαλαν συνήθως, για την περίπτωση της ρίψης πέτρας, σε Παλαιστίνιους, διετή ποινή φυλάκισης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την άρση του ισραηλινού οικονομικού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε τη Δευτέρα, κατά την επίσκεψή του στα Παλαιστινιακά εδάφη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, συνοδεία 60 Γερμανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τη σημαντική γεωστρατηγικά περιοχή. Ο Γερμανός υπουργός, μάλιστα, παρομοίασε τη Γάζα με «πυριτιδαποθήκη», τονίζοντας ότι θα πρέπει να κάνουμε «ό,τι μπορούμε για να μην πιάσει φωτιά». Σημείωσε ότι για να μη γίνει έκρηξη, θα πρέπει πρώτα «να ανοίξουν τα σύνορα», να επισπευσθεί άμεσα η ανοικοδόμηση των πάνω από 18.000 σπιτιών που ισοπεδώθηκαν από τις ισραηλινές βόμβες του περασμένου καλοκαιριού και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Από την άλλη, ο Σταϊνμάγιερ δεν παρέλειψε να ζητήσει «μορατόριουμ» στη ρίψη ρουκετών από τη μεριά της Λωρίδας της Γάζας στο Ισραήλ.

Παραμονές της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, η Παγκόσμια Τράπεζα, με έκθεσή της για την κατάσταση της οικονομίας στη Λωρίδα της Γάζας, κατέγραψε μία ζοφερή κατάσταση, με το δείκτη της ανεργίας να εκτοξεύεται στο 44%, σημειώνοντας θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ.

Το ίδιο 24ωρο, υποστηρικτές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Γάζα έδωσαν «τελεσίγραφο» στη «Χαμάς» να σταματήσει ως την Τετάρτη τις συλλήψεις μελών της οργάνωσης μισθοφόρων, δίχως εντούτοις να ξεκαθαρίζει τις απειλές της έναντι της Παλαιστινιακής οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ