Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Επίσκεψη Βούτσιτς στην Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την προσέλκυση νέων επενδύσεων αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών στη Σερβία και την ενίσχυση της υποστήριξης της κυβέρνησης Ομπάμα στις ενταξιακές προσπάθειες της χώρας του στην ΕΕ επιδιώκει η επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έπειτα από πρόσκληση που έλαβε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, σε δηλώσεις που έκανε φτάνοντας στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε την επίσκεψή του «πολύ σημαντική», επειδή, όπως είπε, «οι Αμερικανοί επενδυτές δε σχεδιάζουν συνέχιση των επενδύσεών τους σε μία χώρα, αν δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα κι αν δεν το εγκρίνει η πολιτική των ΗΠΑ». Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι πρώτη θέση στη χτεσινή ατζέντα συναντήσεων του Σέρβου πρωθυπουργού είχαν τα ραντεβού με διευθυντικά στελέχη εταιρειών, όπως η «General Electric» και οι εταιρείες ηλεκτρονικών «Microsoft» και «NCR».

Η σερβική εφημερίδα «Μπλιτς» παρατήρησε, πάντως, πως ήδη πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Βούτσιτς προετοίμασε με διάφορες δηλώσεις του το έδαφος της επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ότι η Σερβία «είναι ανοικτή» στην πρόταση των ΗΠΑ για διέλευση από τη Σερβία του αγωγού ΤΑΡ για την προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου.

Ως το τέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Βούτσιτς έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, το Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακέιν και εξέχοντα μέλη της σερβικής διασποράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ