Σάββατο 6 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κάλπες βουλευτικών εκλογών αύριο

Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις, πολλοί προκρίνουν την «ευελιξία» για κάθε πιθανή συνεργασία

Πλατιά λαϊκά στρώματα μένουν εγκλωβισμένα στα σχέδια των αστών (φωτ. από συγκέντρωση του AKP)
Πλατιά λαϊκά στρώματα μένουν εγκλωβισμένα στα σχέδια των αστών (φωτ. από συγκέντρωση του AKP)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το αυριανό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σήμερα η εκστρατεία των κομμάτων και αύριο ανοίγουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στη γειτονική Τουρκία. Αν και τις τελευταίες βδομάδες πολλά ΜΜΕ (κύρια αντικυβερνητικά) καλλιεργούν μια εικόνα σημαντικών απωλειών για το κυβερνών AKP, υπάρχουν και αναλυτές που υπενθυμίζουν τις «αντοχές» που το AKP έχει επιδείξει σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά και ότι είναι λογικό να χρεωθεί τους θετικούς ρυθμούς (καπιταλιστικής) ανάπτυξης που εμφανίζει η χώρα και κάτω από το βάρος και της αστικής προπαγάνδας πλατιά λαϊκά στρώματα θεωρούν ότι ωφελεί και τη δική τους ζωή.

Αυτό που διαγράφεται σχεδόν σίγουρο στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό είναι τα καθήκοντα που η πλουτοκρατία σχεδιάζει να αναθέσει στο φιλοκουρδικό HDP. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγετικό του στέλεχος και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος πέρυσι, προβάλλεται σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας (όπως η «Χουριέτ») ως «ηγέτης των μελλοντικών γενιών των αριστερών», ενώ ταυτόχρονα εκφράζονται διάφορες «παραινέσεις» ως προς το πώς πρέπει να «μεταμορφώσει το κόμμα και τη βάση του», ενόψει ευρύτερων εξελίξεων στις οποίες οι Κούρδοι φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν, εντός αλλά και εκτός τουρκικών συνόρων.

Κατά τα άλλα, χτες, μια αποτίμηση της προεκλογικής περιόδου που έκαναν κάποιοι δημοσιογράφοι περιελάμβανε αναφορές σε μεγάλες συγκεντρώσεις που έκανε το HDP σε «άλλοτε προπύργια του AKP», σε πολλούς «αναποφάσιστους που ταλαντεύονται μεταξύ του (εθνικιστικού) MHP και του HDP» κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, είναι καθαρό ότι το κεφάλαιο νοιάζεται πρώτα απ' όλα να εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν κάθε απαραίτητη συνεργασία, ακόμα και σε επίπεδο κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ