Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργολάβοι...

Με το εργατικό «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις εργάτες και δύο ακόμα τραυματίστηκαν, ασχολείται η «Καθημερινή της Κυριακής». Ο αρθρογράφος της Α. Δρυμιώτης μάς ενημερώνει ότι αποφάσισε να γράψει για το δυστύχημα, όχι για τη σημασία που είχε αυτό καθαυτό («ψιλά γράμματα», δηλαδή οι τέσσερις χαμένες ζωές, οι τραυματίες και το παραλίγο μπουρλότο στην ευρύτερη περιοχή...), αλλά επειδή του «κέντρισαν» το ενδιαφέρον οι φράσεις που άκουσε σε ραδιοφωνική εκπομπή, όπως «Κλασικό εργατικό ατύχημα», «Εντατικοποίηση της εργασίας υπέρ του καπιταλιστικού κέρδους», «Ελλειψη μέτρων ασφαλείας», «Αθλιες συνθήκες εργασίας».

Μετά απ' αυτά, αυτονόητα ωρύεται επειδή «μόνο το ΚΚΕ καταδίκασε το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ» και για να θολώσει τα νερά σαν τη σουπιά με το μελάνι, ισχυρίζεται ότι «ατυχήματα συμβαίνουν παντού και πάντοτε», καταφεύγοντας ακόμα και στο Τσέρνομπιλ και στην πρώην Σοβιετική Ενωση! Πυρήνας του άρθρου και κίνητρο του συγγραφέα του δεν είναι το ίδιο το ατύχημα και οι πραγματικές αιτίες του, αλλά η προσπάθεια υπεράσπισης των ΕΛΠΕ και του καπιταλιστικού κέρδους, το οποίο ο αρθρογράφος μάταια προσπαθεί να αποσυνδέσει από τα εργατικά «ατυχήματα», όπως αυτό που έγινε στις 8 Μάη στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου. Αυτός είναι ο καημός του: Η αθώωση του κεφαλαίου για τις εκατόμβες των νεκρών στα κάτεργα της εργοδοσίας και τελικά της ίδιας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ο «Ριζοσπάστης», με συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, έδειξε τις πραγματικές αιτίες του ατυχήματος, που όλες συνδέονται με την προσπάθεια των ΕΛΠΕ να βγάλουν περισσότερα κέρδη (επιτάχυνση των εργασιών του «shut down», πρόσληψη μέσω εργολάβων ανειδίκευτου και φτηνότερου δυναμικού, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα ΕΛΠΕ, ελλιπή μέτρα ασφαλείας στα διυλιστήρια κ.ά.). Για όλα αυτά, η «Καθημερινή» και ο αρθρογράφος της δεν λένε κουβέντα. Αντίθετα, επαναλαμβάνουν μονότονα τα ίδια που λέει η εργοδοσία και η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα του ατυχήματος: Οτι «αυτά συμβαίνουν», ότι «φταίει η κακιά η ώρα» και τελικά «ο ανθρώπινος παράγοντας». Μέχρι το επόμενο ατύχημα, που με βεβαιότητα θα υπάρξει, όπως υπήρξαν και τα προηγούμενα στην «Πετρόλα», στη Ζώνη, στα μεγάλα εργοτάξια, παντού...

Απόψεις σαν κι αυτές, είτε τις συναντά κανείς στο πόρισμα της εργοδοσίας των ΕΛΠΕ για το ατύχημα, είτε στις παραινέσεις του αρμόδιου υπουργού, που έλεγε να συμβάλουμε όλοι στη διαφύλαξη της αξιοπιστίας των ΕΛΠΕ, είτε στην αρθρογραφία στον Τύπο, είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για τους εργαζόμενους και τους νεκρούς τους. Επαληθεύουν, όμως, ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει τους δικούς του «εργολάβους»: Πρώτα απ' όλα τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς του κράτους, μέχρι τη στρατιά των κάθε λογής προπαγανδιστών που κάνουν το άσπρο - μαύρο για να βγάλουν λάδι τους καπιταλιστές και τη θανατηφόρα δίψα τους για το κέρδος.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ