Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η χρηματοδότηση των τραπεζών

Σε σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον «Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας» (ELA) προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το ανώτατο όριο δανεισμού να αυξηθεί κατά 2,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται πλέον στα 83 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αύξηση του πιστωτικού ορίου συνδέεται με τις αυξημένες εκροές καταθέσεων της τελευταίας περιόδου και σε κάθε περίπτωση με το «καλό κλίμα» που διαμορφώνεται για την αντιλαϊκή συμφωνία. Η αύξηση που δόθηκε είναι η μεγαλύτερη από τις 18/2, δηλαδή από τις παραμονές της αντιλαϊκής συμφωνίας που ακολούθησε στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

«Μπορούμε να δανείσουμε τις ελληνικές τράπεζες εάν είναι φερέγγυες και παρέχουν ασφάλεια και από την άλλη πλευρά δεν επιτρέπεται να δανείσουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση», σημείωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ.

Σε προσεχή συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για την αύξηση του βραχυπρόθεσμου κρατικού δανεισμού (έντοκα γραμμάτια) που χρηματοδοτούν οι τράπεζες. Το νέο όριο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18 δισ. ευρώ, από 15 δισ. σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ