Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργούν τη Δευτέρα καθαριστές και καθαρίστριες

Στις 12 μ. στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση στην οποία καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική

Από προηγούμενη κινητοποίηση των καθαριστριών στην Αθήνα
Από προηγούμενη κινητοποίηση των καθαριστριών στην Αθήνα
Απεργούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στα σχολεία και στα εργολαβικά συνεργεία, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων και αποφάσεις σωματείων απ' όλη την Ελλάδα.

Στις 12 μ. θα γίνει συγκέντρωση στην Ομόνοια, στην οποία θα πάρουν μέρος εργαζόμενοι και από άλλες πόλεις. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν τα Σωματεία Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, το Συνδικάτο Καθαριστών/στριών Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

«Οι καθαρίστριες παραμένουμε σε καθεστώς ομηρίας, εκβιασμών, ψεύτικων υποσχέσεων και με τη σημερινή κυβέρνηση. Σαν να μην πέρασε μια μέρα!», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή. Στα τέλη Ιούνη οι συμβάσεις λήγουν με αποτέλεσμα εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων να βρίσκονται «στον αέρα»: «Ακόμα και η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται στον "αέρα" και δε διασφαλίζεται από κανέναν η δουλειά 8.500 συμβασιούχων καθαριστριών, που δουλεύουν στα σχολεία 10 και πλέον χρόνια!», αναφέρει.

Ανοιχτή απεργοσπασία

Μπροστά σ' αυτήν την άγρια πραγματικότητα, υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στο Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, η οποία αναλαμβάνει ρόλο απεργοσπάστη, καθώς ενημερώνει με έγγραφο τους διευθυντές των Διευθύνσεων και τους προϊσταμένους των Γραφείων Εκπαίδευσης ότι δεν συμμετέχει στην απεργία.

Τη στάση της πλειοψηφίας καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) και καλεί τις εργαζόμενες να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της. Υπενθυμίζει πως οι ίδιες δυνάμεις αρνήθηκαν να καλέσουν σε Γενική Συνέλευση για να συζητηθεί η συμμετοχή του σωματείου στην κινητοποίηση.

Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Συμπαράσταση εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία των παιδιών μας όταν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα υπογράφουν σύμβαση με τους δήμους, πληρώνονται ανάλογα με τις αίθουσες και την ίδια στιγμή υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων που δεν έχουν καθαρίστρια κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Δεν παζαρεύουμε την υγεία των παιδιών μας! Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της.

Το πλαίσιο πάλης

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανανέωση όλων των συμβάσεων για όλη τη χρονιά. Καμία απόλυση εργαζομένου. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές.

Επίσης: Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία. Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία. Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ